Càncer infantil

Extirpen més del 90% del tumor de l'Oliver

La cirurgia s'ha allargat deu hores, segons ha informat Sant Joan de Déu

Alejandro Romero, pare de l'Oliver, a les portes de l'Hospital Sant Joan de Déu
Ara
03/11/2022
2 min

BarcelonaTal com estava previst, els metges de l'Hospital Sant Joan de Déu han operat aquest dijous el petit Oliver Romero, el nen que va arribar a Barcelona des de Mèxic per ser operat d'un tumor cerebral molt agressiu. Els neurocirurgians han aconseguit eliminar més del 90% del teixit cancerós, localitzat al tronc cerebral, en una intervenció que s'ha allargat més de deu hores, segons ha informat l'hospital en un comunicat. A l'operació, que ha començat a les vuit del matí, hi han intervingut quinze professionals. El nen, de dos anys i mig, es recupera ara a la unitat de cures intensives (UCI), on estarà ingressat uns dies, i s'espera que pugui passar a planta al cap de pocs dies més i fins que estigui recuperat. Mentrestant, i com marca el protocol, els metges faran l'estudi molecular del tumor per poder dissenyar el tractament oncològic més adequat a partir d'ara.

L'Oliver va arribar a Barcelona fa una setmana des de Cancun gràcies a un empresari espanyol, la identitat del qual es desconeix, que va pagar de la seva butxaca el viatge en un avió medicalitzat, ja que el nen estava en un estat de salut d'extrema fragilitat. El trasllat ha tingut un cost de 200.000 euros. Els pares de l'Oliver el van portar a un hospital mexicà el 13 d'octubre perquè li costava caminar, estava apàtic i feble i havia perdut la gana. Per les proves li van diagnosticar un tumor cerebral a la part posterior del crani i també hidrocefàlia, és a dir, acumulació d'una quantitat excessiva de líquid cefalorraquidi al cervell. En qüestió de dies el seu estat va empitjorar notablement, fins al punt que va deixar de menjar, parlar i caminar. No obstant això, els professionals mexicans no van gosar extirpar-li el tumor i li van donar "entre quinze dies i un mes d'esperança de vida".

L'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat es va oferir a tractar-lo quan va conèixer a través de les xarxes socials la negativa del centre mexicà. Però la família va topar amb un altre problema: la negativa de les companyies aèries comercials a acceptar el petit com a viatger pels riscos que podia córrer la seva salut. Els pares van intentar volar sense èxit a Espanya en un avió comercial, al qual no els van deixar embarcar a causa de l'estat de salut del menor i perquè no disposaven d'un document mèdic que autoritzés el vol. Finalment, però, un empresari anònim va pagar un avió medicalitzat.

A finals de la setmana passada, el nen es va sotmetre a una primera cirurgia preparatòria per a l'extirpació del tumor, i se li va implantar un dispositiu que drena l'acumulació de líquid al cervell –una vàlvula de derivació ventricular peritoneal– per controlar la hipertensió intracranial que patia i que li impedia menjar, parlar i caminar.

stats