Oposicions docents 2025: les especialitats on ningú no s'ha presentat, una per una

Cap professional aspira a donar Llengua Castellana a Formentera ni Economia a Eivissa, entre d'altres

Imatge d'arxiu
15/04/2025
2 min
6
Regala aquest article

PalmaSer docent i funcionari ja no és una opció d’èxit com ho era anys enrere, quan ser professor a la pública era el somni de molts professionals. La manca d'interès de les noves generacions per accedir a la docència, que va explicar l’ARA Balears, lligada al fet que per a moltes branques acadèmiques l’empresa privada ofereix més i millors oportunitats laborals, han donat lloc a una situació pràcticament inèdita: hi ha especialitats per les quals cap aspirant s’ha presentat a les oposicions. És a dir, han quedat desertes, un fet que era pràcticament impensable fa uns anys, segons les fonts sindicals consultades.

En les oposicions d'aquest 2025, les especialitats sense aspirants, per tipologia i illa, segons les dades aportades per l'STEI, són:

  • Secundària

Formentera: Llengua Castellana i Literatura, Orientació Educativa, Biologia i Navegació i Instal·lacions Marines.

Eivissa: Economia, Construccions Civils, Informàtica, Navegació i Instal·lacions Marines, Organització i Processos de Manteniment de Vehicles, Processos Sanitaris, Instal·lacions Electrotècniques.

Mallorca: Construccions Civils, Organització, Equips Electrònics i Navegació i Instal·lacions Marines.

Menorca: Vehicles i Instal·lacions Electrotècniques.

  • Escola Oficial d'Idiomes

Formentera: Italià.

  • Música i Arts Escèniques

 Mallorca: Llenguatge Musical.

  • Arts plàstiques i disseny

Eivissa: Mitjans Informàtics.

  • Sectors singulars d’FP

Menorca: Estètica i Perruqueria.

Eivissa: Manteniment de Vehicles, Perruqueria i Serveis de Restauració.

Formentera: Cuina i Pastisseria.

El secretari general d'Ensenyament públic de l'STEI, Lluís Segura, assenyala el problema que es comença a produir, especialment a FP. "La docència ja no atreu. Un exemple també és que hi ha gent que es fica a la llista d'interins sabent que té millors alternatives professionals que la docència", lamenta. Per la seva banda, el sindicat Alternativa avisa del procés de pèrdua d'efectius, que “s'està accelerant”. “Una mostra més i molt preocupant és la suspensió d'algunes oposicions per falta de candidats. Per aquest motiu ens vàrem reunir amb el secretari d'Estat d'Educació per plantejar la necessitat d'establir de manera urgent una bateria de mesures que tornin a fer atractiva aquesta professió. Entre les mesures està l'equiparació de la carrera professional i la millora de les ràtios”, assenyala Miquel Àngel Santos, portaveu del sindicat.

Un problema global

La falta de docents és una realitat que afecta tot l’Estat, però que a les Balears té especial incidència a causa que, mentre falten efectius, el nombre d’alumnes augmenta de manera exponencial any rere any, com també la seva vulnerabilitat. És a Secundària, Batxillerat i FP on hi ha més problemes de manca de docents. A més, en els pròxims cinc anys es jubilaran prop de 2.000 professors de la generació boomer. Tot apunta que serà difícil que hi hagi relleu. Per què la gent jove no vol exercir de professor?

“No vull ser docent”, afirma amb rotunditat Nathalie, alumna de Biologia a la UIB. “Em vull dedicar a la investigació. No em veig dins un institut amb adolescents”, afegeix. “D’una classe de 30-40 persones, només tres o quatre es plantegen entrar a la docència”, exposa. El seu exemple és representatiu del sentiment de molts joves que, independentment de la seva formació, prefereixen altres vies laborals.

I la realitat derivada és problemàtica. A Formentera no s’ha presentat cap aspirant per ser docent funcionari de Llengua Castellana. Si algú es jubila, l’haurà de cobrir un interí, si n’hi ha, perquè per a moltes especialitats la llista d'interins també és buida.

stats