El Consell de Transparència de l'Estat dona l'opció de triar l'idioma balear
El sindicat SIAU denuncia que la nova denominació "s'ha introduït recentment"
PalmaL'idioma balear ja té presència a l'administració de l'Estat. El Consell de Transparència i Bon Govern, un organisme independent del govern d'Espanya, permet triar-lo a la seva seu electrònica. Així ho ha denunciat el sindicat SIAU a través de les xarxes socials, i assegura que aquesta opció s'ha introduït recentment. Ara bé, a la plana web general sí que apareix la llengua oficial, que és el català. Fonts de l'organisme expliquen que "es tracta d'un error que es va produir durant la creació de la pàgina web per part dels informàtics". "Estudiarem si feim el canvi", afegeixen.
El Consell és l'organisme encarregat de promoure la transparència de l'activitat pública, vetllar pel compliment de les obligacions de publicitat, salvaguardar l'exercici del dret d'accés a la informació pública i garantir l'observança de les disposicions de bon govern. "És una autoritat administrativa independent, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar pública i privada", es diu a la seva plana web.
"No entenem per quin motiu es pot seleccionar una llengua fictícia al web d'un organisme oficial. A més a més, no s'observen diferències quan seleccionam 'català' o 'balear' i en accedir-hi s'hi aprecia confusió, ja que hi ha parts escrites en llengua castellana i d'altres en llengua catalana. Demanam que s'elimini immediatament l'opció de llengua balear i que es corregeixin la resta d'errades evidents", exposa el sindicat.
La Casa Reial reconeix la llengua balear
Cal recordar que recentment la Casa Reial ha concedit el títol de reial a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà. En paral·lel, Vox ha obert el debat i ha posat sobre la taula la possibilitat de canviar la denominació de català a l'Estatut d'Autonomia i substituir-la per "balear". Ara bé, en tot moment el Govern s'ha mantingut ferm en la idea que la llengua pròpia i oficial és el català.
En el si de Vox també hi ha malestar en relació amb aquest tema. Les visibles cares de desaprovació d'alguns dels diputats de Vox durant la intervenció de la seva companya Patricia de las Heras al Parlament balear aquest dimarts en són la prova. Hi ha una part dels representants del partit que discrepen de les tesis de la nova direcció del grup parlamentari, que nega la unitat de la llengua catalana. El discurs de De las Heras en el ple del Parlament, en què va defensar modificar la denominació de català de l'Estatut d'Autonomia per la de "llengua balear", ni tan sols va rebre l'aplaudiment de la totalitat del seu grup parlamentari: els diputats Idoia Ribas, Sergio Rodríguez i Agustín Buades ho han evitat.