Una màfia violenta repartia en patinet la droga dels narcopisos
Els Mossos busquen la relació amb les lluites entre clans i admeten que “no s’ha posat fi” al fenomen
Pau Esparch
i Pau Esparch
3 min
BarcelonaLa durada dels narcopisos del Raval era curta. La màfia dominicana que els controlava hi col·locava els treballadors a vendre la droga durant uns dies, però els traslladava poc després. “Hi havia una rotació contínua dels pisos ocupats”, va explicar ahir el cap de la divisió d’investigació criminal (DIC) dels Mossos, l’intendent Antoni Rodríguez. L’organització que la policia va desarticular fa una setmana, en un macrooperatiu amb 58 detencions i 40 escorcolls, era violenta i ràpida. “El recurs a la violència era continu, tant per la disciplina interna com pel control territorial extern”, va explicar Rodríguez, cosa que havia motivat les baralles i les agressions amb arma blanca dels últims mesos a Ciutat Vella. I la rapidesa no era només pel que fa a la mobilitat dels locals, perquè els membres del grup anaven amb patinet elèctric per transportar la droga entre els narcopisos i els llocs on la guardaven.
El desplaçament amb patinet, que utilitzaven a una velocitat per sobre la permesa, dificultava el seguiment dels Mossos i era una de les claus del funcionament de l’organització, que sempre treballava amb quantitats petites de droga (sobretot d’heroïna, cocaïna, marihuana i haixix). Ho feien així perquè si la policia els interceptava només poguessin aixecar-los una acta per infracció però no detenir-los. L’estratègia dels narcopisos, que segons Rodríguez “és la resposta per evitar les tàctiques policials”, també consistia a ocupar immobles buits de Ciutat Vella per la força –si calia, fent un forat a la paret amb el mètode conegut com a rififí–. Un cop ocupat el pis, els membres del grup hi feien vida, cosa que impedia que la policia els pogués desallotjar fins que hi hagués una ordre judicial. A partir d’aquí entraven en joc els diversos nivells de la màfia.
Cargando
No hay anuncios
Cada pis tenia un o dos responsables que vivien en una de les habitacions i dedicaven les altres a la venda i el consum de droga. Eren els encarregats de controlar la caixa, l’estoc de substàncies i els conflictes dins dels immobles. Per fer funcionar el narcopís contractaven dos o tres treballadors que venien les substàncies i miraven que ningú en consumís a l’exterior –així evitaven que la policia pogués actuar, com fa a la via pública–. També eren els que anaven a buscar més droga quan en faltava amb patinet elèctric. Entre els responsables i els treballadors hi havia persones d’origen dominicà i també d’altres nacionalitats, com passava amb els vigilants de carrer, una altra figura de l’organització: eren els que s’estaven a la via pública, detectaven la policia i redirigien la venda, malgrat que “no cometien cap delicte”, va apuntar Rodríguez.
Per sobre dels responsables de cada narcopís hi havia els encarregats de zona, que rebien les caixes de diversos pisos i s’adreçaven als punts on hi havia conflictes per intercedir entre els traficants, els toxicòmans i els veïns. Eren d’origen dominicà, igual que els quatre directius del grup –tots van entrar a la presó després del macrooperatiu–, que marcaven l’estratègia de la venda, establien els llocs on calia situar els narcopisos i plantejaven l’expansió de la seva xarxa per altres districtes de Barcelona, “perquè a Ciutat Vella estava arribant a una saturació per la pressió veïnal i policial”, va afegir Rodríguez. Però l’intendent dels Mossos va admetre que “no s’ha posat fi” al fenomen dels narcopisos. “Sabem que en queden”, va reconèixer, i va afegir: “Els continuarem desmantellant”.
Cargando
No hay anuncios
Els Mossos investiguen els vincles de la màfia dominicana amb les lluites entre clans i l’historial dels seus membres. La seva presència al Raval havia generat friccions amb altres bandes de pakistanesos, magribins i altres dominicans. El 85% dels detinguts tenen antecedents per tràfic de droga o actuacions amb violència, i alguns, segons els registres policials, venien de Madrid. “Catalunya no es pot convertir en una zona de reclam” de delinqüents expulsats d’altres indrets, va deixar clar Rodríguez, que va recordar que fa uns mesos la guerra de narcos dominicans va deixar diversos morts. La policia investiga si l’organització desarticulada hi està relacionada.