PalmaEl trempó acapara les menjades de tot l’estiu. Una recepta bàsica que admet variants, però amb una tríada indiscutible: pebre, tomàtiga i ceba. Tres verdures imprescindibles de la temporada, tan presents que qualsevol de nosaltres podria pensar que en gaudim des de temps immemorial. Vistes i escoltades tantes teories i paranoies no em vindria de nou que algú digués que els projectils dels foners eren tomàtigues de la pera tirades a ferir.
Tanmateix, l’hortalissa que realment abunda en els nostres receptaris, la més recurrent, és l’albergínia. Aquest fruit, tan present en la gastronomia mediterrània, és en realitat originària de l’Índia. Podem trobar-la de color lila, ratllada o més blanquinosa, de forma allargada o com un globus. En els seus inicis, però, no era més gran que un ou i així ho constata el significat del seu nom, propi dels països anglosaxons: eggplant o planta d’ou.
Pot semblar prest parlar-ne però la calor n’ha avançat la recol·lecció i em sembla un bon moment per fer-ne alguna recepta. És ben possible que torni a la palestra en aquesta secció.
Una de les receptes més repetides a quasi tots els nostres llibres de cuina és la greixonera d’albergínies. Aquest estri tan popular ha donat nom a molts plats i no podia ser d’altra manera en el cas que ens ocupa. La curiositat aquí descansa en el fet que podríem distingir dues variants del plat. Una seria la que es fa a partir de les albergínies fregides i col·locades per capes en una greixonera, acompanyades per altres verdures com pebres torrats, patates, salsa de tomàtiga i a vegades brou. Així ocorre a Antics receptaris (ed. Lleonard Muntaner, 1999), on es descriu una greixonera feta amb capes de pebres torrats i albergínia fregida que es tapen de pa ratllat, salsa de tomàtiga i brou. En el mateix recull n’hi llegim una altra que inclou patata. Ambdues ens fan recórrer al tombet; no en semblen, en realitat un precedent? Només deix la discussió encetada per a quan arribi l’hora de parlar d’aquest altre plat.
L’altra variant seria aquella que es fa amb l’albergínia fregida, sola o acompanyada per algunes verdures com el pebre, la ceba, els alls i la tomàtiga. Una vegada cuites i fregides, les verdures es componen per capes en una greixonera on s’aboquen ous batuts, espècies i allioli i es cou al forn o al tambor. En aquest cas m’atreviria a dir que és com faríem la granada d’albergínies, cuinada de manera similar però en motlles llarguers i al forn.
Hi ha algunes receptes on es couen algunes verdures directament a la cassola de fang com la que veim al llibre La cuinera pràctica (Felanitx, 1935). Es sofregeixen alls, ceba o grells i tomàtiga. Una vegada cuit s’hi afegeix farina, llet i espècies fins que espesseix. S’hi aboca l’albergínia fregida a quadrats, es cobreix de pa ratllat i julivert i s’acaba de coure amb foc a dalt i a baix.
Sigui com sigui, totes aprofiten bé els recursos disponibles i permeten moltes variants com la que public avui, una versió del llibre de La cuina de sa Vall, d’Apol·lònia Adrover. He intentat fer-la més lleugera i he optat per coure les albergínies al forn en lloc de fregir-les. També hi he afegit formatge de cabra i fulles de sàlvia i romaní, que li donen un punt més de sabor perquè servís com a plat únic. Sense el formatge pot ser un entrant o un acompanyament. El podeu fer d’un dia per a l’altre i menjar-lo calent o fred. Esper que sigui del vostre gust.
Pastís d’albergínies de La madona de sa Vall
Tallarem les albergínies de per llarg en tallades de mig centímetre. Les posarem en un bol amb aigua i sal i les hi tindrem uns 15 minuts. Les colarem i les posarem en un bol amb un raig d’oli, sal i pebre bo i ho mesclarem bé. Les enfornarem a 180 ºC uns 25 minuts o fins que siguin toves. També les podeu fregir.
Farem la maionesa posant els ingredients al vas de la batedora i emulsionarem.
En una greixonera o una palangana de forn de parets altes hi posarem primer una cullerada de salsa de tomàtiga, després farem una capa d’albergínies, una cullerada o dues de salsa de tomàtiga que escamparem i igualment amb la maionesa i així farem fins que tinguem totes les albergínies. Acabarem amb una capa de les salses i hi posarem formatge de cabra esmicolat, unes fulles de sàlvia i romaní picat. El posarem al forn a 180 ºC entre 20 i 30 minuts.
Ingredients
4 albergínies
350 ml de salsa de tomàtiga
Per a la maionesa
1 ou
½ c/p de mostassa de Dijon
1 all
Sal i oli
Per acompanyar
Formatge de cabra
Sàlvia i romaní o també alfabeguera