Els pacients oncològics podran fer exercici físic a la UIB: "Necessitam una recuperació digna"

L'AECC, Yes With Cancer i la UIB signen un acord per fer possible que els usuaris emprin les instal·lacions de Campus Esport, en el marc del seu procés de rehabilitació

Els usuaris del nou servei de exercici físic oncològic.
2 min

Palma"La gimnàstica és molt important per als pacients oncològics, tant per sentir-nos millor com per recuperar la mobilitat", assegura Mercedes Ortells, pacient de càncer de mama triple negatiu. Des d'avui, serà un dels primers 12 usuaris del servei d'exercici físic oncològic que es farà al Campus Esport de la UIB. Ella mateixa assegura que "els pacients necessiten una recuperació digna, no només durant la quimioteràpia sinó també després, que és quan es comencen a sentir les seqüeles, i cal recuperar la força"

De fet, el que Ortells explica també ho recullen els diversos estudis científics que han servit per donar el tret de sortida a aquest projecte d'exercici, que sorgeix de l'acord entre l'organització Yes With Cancer, la UIB i l'Associació Espanya Contra el Càncer (AECC). L'AECC, de fet, serà l'encarregada d'elegir els usuaris que se'n podran beneficar, en funció de criteris objectius. Fonts de l'associació expliquen que els pacients vindran derivats de les seus que té l'associació arreu del territori, i en les quals ja es fa exercici de més baixa intensitat. Seran aquells usuaris que hagin assolit la fita inicial els que siguin derivats al Campus Esport, on faran activitats d'intensitat major. Una vegada vagin aconseguint els nous objectius donaran pas a nous pacients.

Taules individualitzades

Una vegada allà, els usuaris faran la taula d'exercicis individual dissenyada pels preparadors físics, en funció de la situació personal de cadascun d'ells. "Els exercicis els ajuden a tolerar la fatiga i, als que estan en tractament, a poder sortir-ne", explica Paula Lluís, una de les tècniques responsables. De fet, Ortells assenyala que és quan es comencen a retirar els medicaments quan comencen a sortir les seqüeles de dolor i pèrdua de força física. En el cas d'Ortells, que està operada d'una mastectomia bilateral, l'activitat física l'ha ajudat a recuperar la mobilitat dels ossos, a poder-se acotar i tornar a aixecar. "Perquè amb la malaltia perds mobilitat a les articulacions, i amb aquestes activitats es va recuperant", afirma.

El president de l'AECC Balears, José Reynés ha assegurat que l'exercici físic és "fonamental per al tractament dels pacients", dels quals se n'avaluarà l'evolució per extreure noves conclusions, que ja avalen, però, diversos estudis. Per la seva banda, Gabriel Rojo, subdirector d'humanització de l'IB-Salut i també president de Yes With Cancer, ha elogiat aquest acord per poder fer exercici físic oncològic a la UIB, a partir de la comparació respecte de fa deu anys: "Cercaves a internet i no trobaves res que vinculàs l'exercici físic amb la cura oncològica". "Ara tenim motius per celebrar que sí, que ho tenim", ha dit. A l'acte també hi ha assistit la consellera de Salut, Manuela García, que ha mostrat el suport a la iniciativa, i també el rector de la UIB, Jaume Carot, que ha recordat el paper de la universitat, sempre "al servei de la societat".

stats