Saturació turística
Societat 07/06/2024

El Pacte per a la sostenibilitat del Govern comença a rodar sense calendari ni termini per enllestir l'informe

Una plataforma de participació recollirà aportacions de ciutadans i entitats, les quals es faran arribar a una dotzena de grups de treball

2 min
Turistes pel centre de Palma.

PalmaSetmanes després de la primera reunió de la Mesa del pacte polític i social per a la sostenibilitat, el Govern ha anunciat quines passes se seguiran a partir d'ara. Segons ha indicat la presidenta del Govern, Marga Prohens, a finals de la setmana que ve es posarà en marxa una plataforma de participació, perquè tant els ciutadans com les entitats puguin fer les seves aportacions –la plataforma durà el nom de "Les Illes que estimes, tu tries". Les propostes passaran a una dotzena de grups de treball que, després d'una tasca de filtratge, faran arribar la informació al comitè d'experts que coordina tota la feina. A partir d'aquí, els experts seran els encarregats d'elaborar un document que servirà de base per prendre les mesures oportunes, la finalitat de les quals serà pal·liar els efectes de la saturació que pateixen les Balears i millorar la qualitat de vida dels residents. Ara bé, aquestes tasques s'inicien sense una calendari ni un termini per enllestir l'informe. De fet, els responsables d'aquesta iniciativa no han assegurat que es pugui posar en marxa cap mesura abans de la temporada 2025.

"Les persones reclamen participar i ser escoltades", ha dit Prohens, a més de destacar la importància de "no criminalitzar cap sector" ni "cercar culpables" durant aquest procés. Quant a la manifestació que la Plataforma Menys Turisme, Més Vida prepara per al 21 de juliol, la presidenta ha reiterat el respecte del Govern per les protestes, sempre que "siguin pacífiques i no creïn problemes a residents ni turistes". "Les mobilitzacions indiquen el Govern va en la direcció correcta. La ciutadania no se sent partícip i ara donam una via directa de contacte amb l'Administració", ha assenyalat, a més de remarcar que el Govern "té la capacitat i la legitimitat de les urnes per prendre decisions".

Prohens també ha advertit que milers de llocs de feina depenen del turisme i que la transformació del model s'ha de fer de la mà de "tota la societat". "No ens podem equivocar amb el diagnòstic, ni ens podem precipitar amb la presa de decisions", ha continuat, a més de destacar la importància que es dugui a terme una feina "tècnica i objectiva".

El coordinador del comitè d'experts i director tècnic de la Fundació Impulsa, Antoni Riera, ha donat més detalls sobre els 12 grups de treball, que abastaran diferents àrees de feina: qualitat, formació i benestar laboral; innovació i digitalització; estratègia turística; demanda turística sostenible; transport aeri i portuari; transport terrestre; serveis i infraestructures turístiques; recursos naturals; patrimoni; sostenibilitat ambiental; sostenibilitat social, i competitivitat turística.

Riera ha explicat que les entitats que s'han sumat a la Mesa –més de 140– participaran en els grups de treballs i que els pròxims mesos es desplegaran diferents fases dins del procés de transició sostenible: fer un diagnòstic i un mapatge de les problemàtiques; elaborar una visió estratègica; marcar objectius; elaborar el document marc; signar el pacte, i, executar les mesures. Per tenir un marc de referència inicial, Riera ha indicat que farà servir l'Índex de desenvolupament turístic del World Economic Forum.

stats