El Pacte per la sostenibilitat presenta més d'un centenar d'objectius i enceta la fase de propostes sense les entitats de la societat civil
El Govern presenta el document 'Bases de l'agenda de transició' i reitera que hi haurà mesures a curt termini


PalmaEl Govern ha reunit per segona vegada la Mesa del Pacte per la sostenibilitat aquest dijous per presentar el document Bases de l'agenda de transició, un recull de les anàlisis dels 12 grups de treball amb més d'un centenar d'objectius, que a partir d'ara derivaran en propostes concretes. Però les entitats de la societat civil que han abandonat el Pacte al llarg dels darrers mesos (Fòrum de la Societat Civil, GOB, Federació d'Associacions de Veïns, EAPN-Xarxa per la Inclusió, a més del PSIB, MÉS per Mallorca i Més per Menorca) no hi han acudit després d'assenyalar que no s'han assumit crítiques com la manca de transparència i d'una metodologia clara de funcionament i que no hi ha hagut canvis al respecte –sí que hi eren l'OCB i Marilles.
Tant la presidenta del Govern, Marga Prohens, com el responsable del document, Antoni Riera, han remarcat que els nou mesos que ha durat aquesta fase de diagnosi són molt poc temps, perquè s'ha començat de zero. De fet, una de les crítiques de les entitats ambientalistes i socials que han abandonat el Pacte ha estat precisament aquesta, que no s'aprofitàs el volum de feina que s'havia fet i que es volgués fer tabula rassa a l'hora d'analitzar la situació de saturació en què es troben les Balears.
"El Govern assumeix aquest document, que esdevé el full de ruta de la transformació de les Illes Balears, amb estratègies, prioritats i objectius", ha manifestat Prohens, qui ha reiterat que l'informe és la base per a "la fase de propostes, de mesures concretes a curt, mitjà i llarg termini". "Hem acabat la fase de reflexió i hem de passar a l'acció. Es poden entendre les urgències, però era impossible fer la fase de reflexió en menys de nou mesos", ha afegit.
El coordinador de la feina del Pacte i director tècnic de la Fundació Impulsa, Antoni Riera, s'ha centrat en la metodologia del document i ha donat algunes xifres. Aquest informe s'estructura en "15 principis guia per estructurar el canvi", tres eixos i cinc grans objectius de transició, 12 àrees de transició, 247 factors determinants i 124 objectius (59 estratègics i 65 de desenvolupament)". Riera també ha remarcat que l'agenda que es deriva del document s'alinea amb "el Pacte Verd europeu i l'agenda 2030".
Del que no s'ha parlat a la presentació és de cap mesura concreta, malgrat que Prohens va assenyalar en el Parlament que és qüestió de dies que se n'anunciïn i que Riera ha assenyalat que hi ha iniciatives que es poden aplicar de manera immediata. Pel que fa als principis que guien l'informe, que té més de 350 pàgines, Riera ha fet referència a la diversificació; l'eficiència en l'ús de recursos naturals, humans i materials; diversificació i inversió en tecnologies netes i sostenibles; la regeneració ambiental; l'economia circular i la gestió de residus; la resiliència i adaptabilitat; la participació i governança col·laborativa; una transició justa; i la gestió de costos entre d'altres.
"Orientar el sistema turístic cap a la sostenibilitat; reduir la pressió ambiental i preservar els recursos naturals; millorar el benestar i la qualitat de vida de la població; desplegar la governança i la participació ciutadana; i enfortir la capacitat d'adaptació a reptes globals com el canvi climàtic", són els cinc grans objectius de la transició que afronten les Balears segons l'informe, ha explicat Riera.
El coordinador ha subratllat que, amb aquest document, "no es tractava de fer una suma de mesures", sinó de "treure un mínim comú denominador". Pel que fa als 247 factors rellevants que inclou l'informe, el coordinador ha assenyalat que "no tots tenen la mateixa força". "Hi ha factors motors clau, depenents i autònoms", ha indicat. De la combinació de tots ells és d'on surten els 124 objectius, que a hores d'ara no es concreten en mesures i no passen d'una formulació general. Alguns exemples d'objectius són: "promoure la inclusió laboral de col·lectius vulnerables"; "establir una estratègia regional de digitalització"; "fomentar el desenvolupament de mercats [turístics] alternatius"; "enfortir una governança turística participativa i integrada"; "reposicionar les Balears com a destinació referent en sostenibilitat"; "augmentar la resiliència del transport davant el canvi climàtic"; "millorar la regulació i el control de l'oferta turística"; "promoure el patrimoni cultural com a eix de l'estratègia turística sostenible"; i "garantir un accés equitatiu a l'habitatge", entre molts altres.
El Govern espera que les entitats de la societat civil facin propostes
Per part seva, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha assenyalat que les entitats de la societat civil que varen abandonar el Pacte, "veuran reflectida també la seva feina en aquest document". "Esperam que tornin i, si no volen venir al Pacte, volen fer aportacions, propostes, plantejar accions dins del marc d'aquests objectius? Si la resposta és que sí, seria molt bo que ho fessin". Costa ha reiterat que les entitats comprovaran al document que la seva feina s'ha reflectit i que la metodologia que s'ha fet servir "tenia una finalitat concreta i uns objectius". "Les crítiques poden continuar, com la manca de participació, però mai hi ha hagut un procés tan participatiu com aquest. Una altra cosa és que no es faci el que voldrien. Això és una qüestió de tots, i aquí el que es treballa és el consens i el pacte. Aquí jugam un paper tots", ha afegit el vicepresident.