Pagesia

Els Pagesos Ecològics de Mallorca col·laboren amb associacions espanyoles per transformar el sistema alimentari

L'objectiu és transformar el sistema alimentari cap a una línia més saludable per la gent i pel planeta

Els agricultors ecològics reclamen eleccions per tenir una quota de representativitat.
ARA Balears
15/10/2024
2 min

PalmaLa cooperativa Pagesos Ecològics de Mallorca ja treballa amb 11 cooperatives agràries de tot l'Estat amb l'objectiu de transformar el sistema alimentari cap a una línia més saludable per a la gent i per al planeta. PEM va ser convidada pel programa Sustentta a formar part d'aquesta xarxa estatal per enfortir cooperatives agroecològiques.

Segons han detallat, a través d'un comunicat, aquest programa té projectes de digitalització, plans de mitigació d'emissions i millora de l'eficiència en els processos de transformació agrària. Des de la cooperativa asseguren que l'ecologia i la seguretat alimentària són "crucials" i les cooperatives s'estan "consolidant com a actors clau en la recerca d'una triple sostenibilitat: social, econòmica i ambiental". Cal recordar que PEM ja agrupa més de 50 socis que gestionen més de 4.000 hectàrees a Mallorca.

Un altre dels aspectes fonamentals per a la cooperativa és el manteniment de la fertilitat de la terra, l'eficàcia en el reg, la rotació de cultius i la millora dels valors ambientals de foravila.

Amb tot, remarquen que amb el programa Sustentta han pogut començar a compartir aquests valors amb una dotzena de cooperatives de tot l'estat espanyol. Amb la campanya #CooperativismoEs, que es posa en marxa aquesta setmana, PEM i la resta de cooperatives cerquen que la gent conegui un poc més la contribució del sector agroecològic als canvis ecològics necessaris. També, però, el seu potencial per adoptar models de producció molt més raonables que l'agricultura industrialitzada de gran escala, que té impactes molts negatius per a la salut i el medi.

A més, en el comunicat han detallat que altres objectius del programa Sustentta són les Iniciatives de Gestió Comuna destinades a impulsar la recuperació de terres, assegurar el relleu generacional, millorar els canals curts de comercialització; i la millora en l'aprofitament dels subproductes agraris. D'altra banda, han explicat que mentre es treballa tot això en el dia a dia, es posaran en marxa més accions per impulsar la transició d'aquestes cooperatives cap a sistemes alimentaris més sostenibles.

stats