Menorca

Els pagesos de Menorca treuen 50 tractors al carrer per dir ‘prou’

La caravana ha travessat l’illa, de punta a punta, per demanar preus justos, menys burocràcia i més suport al consum de productes de quilòmetre zero

Una cinquantena de tractors s'han sumat a les protestes de Menorca
David Arquimbau
19/02/2024
2 min

PalmaMig centenar de tractors han travessat Menorca al llarg d'aquest dilluns dematí per reivindicar el paper essencial de la pagesia i protestar contra l’excés de burocràcia, el baix preu de la llet, la competència deslleial o la minsa implantació de la producció agroalimentària a l’àmbit turístic.

Els prop de 50 tractors han sortit al carrer convocats per Unió de Pagesos, la Federació Agrícola i Ramadera (Fagme), la Unió de Cooperatives Agràries (Ucabal) i l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica (Apaem), en representació d’una ampla majoria del sector agrari de l’illa. Només l’associació de propietaris (Agrame) se n'ha desmarcat.

Els vehicles lluien lemes visibles a favor del “Consum quilòmetre zero” i en demanda de “preus justos” per tal de garantir el futur del camp de Menorca. Unes proclames que també es deixaven sentir durant la marxa, que ha mobilitzat aproximadament la meitat de les finques actives a l’illa. “Si el camp no produeix, el poble no menja”, deia una de les pancartes.

13 tractors s’han concentrat a les 10.30 h davant les instal·lacions de Sa Cooperativa del Camp de Menorca, al polígon industrial de Ciutadella, amb l’objectiu d’iniciar la marxa.

Escortada en tot moment per la Guàrdia Civil i la Policia, la caravana ha sortit deu minuts més tard en direcció a Ferreries, on s’hi han sumat 16 tractors més, que a poc a poc han provocat un ralentiment del trànsit. En arribar al Mercadal, ja es comptabilitzaven prop de 40 vehicles, que han estat mig centenar en arribar, minuts abans de les 13 h, al centre de Maó.

Els manifestants han fet sonar xiulets al seu pas pels carrers, on rebien el suport expectant dels veïns que hi transitaven. Els ramaders han estacionat els seus vehicles als voltants de la plaça de la Miranda, on les màximes responsables de Fagme, Catalina Pons, i Unió de Pagesos, Marga Llambías, han llegit un manifest conjunt.

El recent acord signat divendres passat amb el conseller Simonet per tal de posar en marxa un nou pla de suport al sector lleter (Provilac) garanteix als productors menorquins una ajuda mínima d’entre 2,5 i 7 cèntims per litre de llet, però no aparca les seves reclamacions.

“Si els pagesos europeus i els espanyols tenen raó, nosaltres en tenim multiplicada per quatre”, ha remarcat la secretària general d’Unió de Pagesos, Marga Llambías, per tal d’evidenciar els greuges afegits que es pateixen a Menorca per la doble insularitat.

“La participació ha estat molt nombrosa i estam prou contents per com ha sortit tot”, ha dit la presidenta de Fagme, Catalina Pons, abans d’emprendre camí de tornada, també en caravana, cap a Ciutadella.

Simultàniament, a la sala de plens del Consell Insular, es debatia una proposta d’acord del Grup Popular al govern per tal de donar suport institucional als ramaders. La iniciativa, que signa la consellera Maria Antònia Taltavull, incideix en la necessitat de “reforçar el caracter estratègic del sector agrari, exigir un informe previ d’impacte a l’economia rural aparellat a qualsevol norma que s’aprovi i revisar les assegurances agràries i les polítiques de sanitat animal”. Així mateix, es proposa rebaixar l’IVA dels “productes essencials”, com ara carn, peix i lactis, i comprometre l’Estat a no dificultar més la situació dels pagesos amb la creació de nous impostos.

stats