Desnonament

L'Àlex, el manetes del barri que s'ha suïcidat després de ser desnonat a Sabadell

L'home i la seva parella feia mesos que no podien pagar el lloguer del pis on vivien des de feia 30 anys

El decret del govern espanyol per limitar el drama dels desnonaments ha rebut moltes crítiques.
22/03/2024
3 min
Regala aquest article

BarcelonaEs deia Àlex i al seu barri de tota la vida, el de Gràcia de Sabadell, el coneixien com el manetes. Tenia uns 70 anys, era reservat de caràcter, però sempre estava disposat a pujar al pis de qualsevol que l'hi demanés per donar un cop de mà. Fa un any, però, el seu estat de salut es va deteriorar i va haver de deixar de treballar. Passava el dia cuidant la seva dona, que té greus problemes de mobilitat, i els ingressos que entraven a casa eren insuficients perquè la parella, que feia més de 30 anys que vivia al mateix pis, pogués fer front al lloguer. Des d'aleshores, havien de triar entre pagar les mensualitats o destinar els estalvis a despeses, subministraments bàsics i menjar. Dimarts l'Àlex es va suïcidar després que la comitiva judicial i la policia accedís a casa seva per desnonar-lo. No tenien cap alternativa residencial.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Catalunya (PAHC) ha denunciat el suïcidi d'aquest veí de Sabadell. Segons ha avançat Nació Digital i ha confirmat l'ARA, fa tres dies una comitiva judicial va acudir al domicili del matrimoni i els va comunicar que havien de marxar del pis. Al veure que la dona tenia mobilitat reduïda, els funcionaris van requerir la presència dels Mossos d’Esquadra. Segons denuncia la PAHC de Sabadell, l'home va sortir de l'immoble "en estat de xoc" i els veïns van buscar-lo sense èxit. L'Àlex va acabar llevant-se la vida en un parc proper.

L'organització explica que la parella s’havia vist empesa a deixar de pagar el lloguer des de feia més d’un any per la situació econòmica que vivien, i que van optar per pagar els subministraments bàsics i el menjar, "abans d’abonar unes quotes que no podien assumir". Fonts policials expliquen a l'ARA que el desnonament va iniciar-se per ordre judicial i que en un primer moment només va desplaçar-se a l’immoble la comitiva judicial. A l'accedir al pis, els funcionaris van trobar la dona estirada al llit i van comprovar que era totalment dependent. Va ser llavors quan van alertar els Mossos i es va activar una ambulància que la va traslladar a un centre sanitari, on ara està ingressada. Ara són les veïnes que l'Àlex ajudava que fan torns per cuidar la seva dona.

Ningú ho sabia

Ningú de l'entorn de la parella sabia la situació límit que vivien. Tampoc la PAHC, que diu que no va poder assessorar-los ni oferir-los suport emocional o administratiu. De fet, a hores d'ara tampoc es té constància que rebessin cap acompanyament per part dels serveis socials municipals; una indefensió que els activistes consideren un fracàs de detecció de vulnerabilitat per part de l'administració. Fonts municipals confirmen a l'ARA que no tenien cap informació prèvia sobre la situació de la parella, ni directament –no estava ni havia estat en seguiment per part d'Acció Social– ni a través de la dona. "Feia anys que ella no s'adreçava als Serveis Socials, i quan ens va arribar informació del desnonament vam intentar contactar-hi diverses vegades per poder treballar el cas, sense èxit", justifiquen.

"Aquest és el comunicat i l'escrit més dolorós que ens hem vist obligades a fer", admeten des de la PAH Sabadell en una nota en què qualifiquen aquest tràgic desenllaç d'"assassinat per violència classista". "Es tracta d'un desnonament invisible a causa de la vergonya i l'estigma social que suposa una circumstància així per a qualsevol persona", han afegit.

Els activistes demanen que s'investigui l'actuació de la comitiva i de la policia, i que l'Ajuntament de Sabadell es personi com a acusació en el cas, assumeixi els costos del funeral del llogater i s'asseguri que la dona sigui reallotjada en un espai digne "amb suport psicològic i econòmic". Des del consistori asseguren que tenen la "plena disposició" d'assumir el cost de l'enterrament i de "comiat digne" per a l'Àlex i que ja han activat els recursos per fer acompanyament a la dona i trobar-li "una alternativa residencial adequada a la seva situació".

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l’abril del 2022 es va incoar la demanda per falta de pagament del lloguer i es va avisar serveis socials. La demandada, que era la dona, tenia un contracte des de 1983 amb una renda de 480 euros. El deute en el moment de presentar la demanda era de 3.334 euros. El jutjat va intentar notificar dues vegades la situació i finalment ho va publicar per edicte. El procediment de desnonament, per tant, “no va tenir oposició i es va resoldre a favor de la propietat”, que no és una gran tenidora de pisos, ha afegit l'alt tribunal català. A més, ha precisat que l'home no constava en el procediment de desnonament i "va abandonar l'habitatge abans, fins i tot, que arribés l'ambulància" que va traslladar a la seva dona. "Com que no era part en el procediment (de desnonament), que no apareix al contracte de lloguer origen del litigi i que no va esgrimir cap circumstància quan va obrir la porta a la comissió (judicial), aquesta no podia retenir-lo allà", ha argumentat el TSJC.

stats