La PAH exigeix prohibir els desnonaments de les persones que no tenen un habitatge alternatiu
Una vintena de persones s'han concentrat a la plaça d'Espanya per reclamar una llei que garanteixi una casa "digna, assequible i accessible" per a tothom
"Molts desnonats acaben al carrer". Així ho ha dit la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Mallorca, Àngela Pons, aquest dematí a la plaça d'Espanya de Palma, on una vintena de persones s'han concentrat per reclamar una llei d'habitatge digne estatal: "La llei ha d'afavorir les persones, no els grans empresaris", ha manifestat Pons, que ha assegurat que protegir el dret a l'habitatge és una "emergència social". A més, demanen que es prohibeixin els "desnonaments de persones vulnerables que no tenen una llar alternativa", perquè és gent que, després, acaba al carrer. També reclamen que "s'obligui els grans tenidors" a cobrar un "lloguer social estable" per tal d'evitar l'especulació, i demanen responsabilitat als poders públics a l'hora d'oferir una alternativa d'habitatge als que no en tenen.
La llei d’habitatge que reclama la PAH, juntament amb altres entitats i també sindicats, hauria de garantir un casa "digna, assequible i accessible" per a tothom, amb l'objectiu dr posar fi al sensellarisme. Consideren clau "ampliar el parc públic de lloguer social" davant aquesta "emergència d'habitatge", com també la regulació estatal de lloguers, uns "preus adequats als salaris" i més protecció als inquilins. Així mateix, exigeixen mesures "contra el sobreendeutament i els abusos financers i immobiliaris", una "ampliació pressupostària" per a habitatge social i polítiques socials d'habitatge.
Malgrat la pandèmia, la xifra de desnonaments s’ha disparat a les Balears. El primer trimestre del 2020 l’administració de Justícia va executar 439 desnonaments, una xifra que durant el segon trimestre va caure a 98 perquè els jutjats estaven aturats. Però el tercer trimestre varen tornar a enfilar-se fins als 579 i el quart varen arribar als 611.