La PAH protesta a Cort per vuit desnonaments programats per setembre a Palma

Una de les afectades, Micaela Moreno, acaba de superar un càncer i té un fill menor d'edat a càrrec seu

La PAH protesta a Cort per vuit desnonaments programats per setembre
A. Tarragó
25/08/2020
3 min

PalmaLa Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha organitzat aquest dimarts al matí una concentració a la plaça de Cort, en què ha participat una desena de persones, per protestar contra els vuit desnonaments que hi ha programats al municipi per aquest setembre. La seva portaveu, Àngela Pons, recorda que fa "15 anys que es denuncia aquesta situació a tots els governs", però que "no han perseguit els grans tenidors i per això hi ha persones que no tenen casa".

Un dels casos de major "vulnerabilitat", ha explicat Pons, és el de Micaela Moreno, que també ha estat present durant la protesta. Moreno assegura que ja va perdre la seva casa i que ara paga un lloguer, lloc d'on la preveuen desnonar el proper 24 de setembre. Segons explica, acaba de superar un càncer i, a causa del coronavirus, tampoc ha pogut fer feina. A més, té un fill menor d'edat a càrrec seu. No obstant això, l'Institut balear de l'habitatge (IBAVI) li ha dit que no és "apta" per rebre un pis d'ajut social, denuncia aquesta afectada.

En aquest sentit, la portaveu de la plataforma ha assenyalat que encara està pendent de firmar "el protocol d'emergència d'habitatge per a gent que està en aquesta situació", acordat el 2019 en la mesa d'habitatge. Àngela Pons ha explicat que "les cases de l'Ibavi segueixen un ordre", de manera que la gent que es troba en la situació de Micaela Moreno, per exemple, queden en "el número 700, 800 o 1.000 de la llista".

Un altre dels afectats pels desnonaments previstos per setembre és Francisco Escalona, que també ha participat en la protesta d'aquest dimarts. Escalona té a càrrec seu una filla de 34 anys amb un 100% de discapacitat i, segons ha relatat aquest matí, va ser víctima d'una estafa fa tres anys i ara el banc l'obliga a tornar la casa. "Necessitam que algun ens públic ens concedeixi un pis per poder-hi estar fins que el problema se solucioni", ha demanat.

L'Ajuntament treballa en ambdós casos

Davant això, fonts de l'àrea de Model de Ciutat i Habitatge Digne de l'Ajuntament de Palma afirmen que estan "fent feina amb les famílies per exhaurir totes les vies possibles", i recorden que tant en el cas de Micaela Moreno com en el de Francisco Escalona "varen aturar els desnonaments anteriors". La regidora Neus Truyol reivindica, en aquest sentit, que "l'Estat limiti els preus de l'habitatge" i reclama que "enviï fons extraordinaris per adquirir i construir habitatge públic per a casos d'emergència social o col·lectius amb pocs recursos econòmics".

Per la seva banda, fonts de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge aclareixen que els casos que ha denunciat la PAH aquest dimarts "s'han d'atendre des dels Serveis Socials, ja que responen a necessitats immediates que s'atenen des d'aquestes àrees, normalment dels ajuntaments".

A més, puntualitza que l'Ibavi no "signa convenis amb els ajuntaments mitjançant els quals cedeix habitatges", de manera que no els adjudica "directament a una persona concreta". En aquest sentit, manifesten que "qualsevol solució immediata s'ha de coordinar i gestionar per part dels Serveis Socials competents, que són els que tenen tant les capacitats de diagnòstic com les del necessari seguiment per atendre adequadament aquests casos".

Sigui com sigui, existeix un procediment establert perquè "una persona, davant una situació de dificultat, pugui ser inclosa amb caràcter d'urgència al llistat d'adjudicataris de l'Ibavi". Això, però, "no suposa el lliurament immediat d'un habitatge".

Aquestes mateixes fonts de la Conselleria recorden que el Reial Decret llei 11/2020, de 31 de març –pel qual l'Estat adopta mesures urgents complementàries a l'àmbit social i econòmic per fer front a la covid-19– inclou una suspensió dels procediments de desnonaments i llançaments de 6 mesos per a aquelles persones que, tenint un lloguer, acreditin la seva situació de vulnerabilitat social o econòmica sobrevinguda a conseqüència dels efectes de l'expansió de la covid-19. Aquesta suspensió màxima de 6 mesos es computa a partir del moment en què es varen reiniciar els terminis judicials, és a dir, dia 5 de juny de 2020, d'acord amb el Reial Decret 537/2020, de 22 de maig.

stats