Palma aprova l'ordenança que multa amb 750 euros dur el tors nuu o fer sexe al carrer
La junta de govern de Cort no accepta les al·legacions dels comerciants i manté les eines per actuar amb més contundència a les zones més turístiques
PalmaLa junta de govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dimecres l'Ordenança reguladora de l'ús cívic dels espais públics (llegeix-ne el text aquí), que té com un dels principals objectius la lluita contra el turisme de gatera i la botellada. La nova norma preveu, per exemple, multes de fins a 750 euros per anar despullat fora de zones nudistes,
L'ordenança, per lluitar contra el turisme de botellada, permet crear Zones d'Especial Interès Turístic (ZEIT) per actuar "amb més contundència" en indrets com el "carrer del jamón" i la "zona dels holandesos", segons destaquen fonts de l'Ajuntament. El text que ha aprovat la junta de govern pràcticament és el mateix que ja va ser tramitat pel ple el passat mes de juliol, ja que no s'hi han acceptat les al·legacions de la patronal del petit comerç Pimeco i l'associació d'empreses d'oferta complementària ACTUR, tal com ha explicat la portaveu de l'equip de Govern, Susana Moll.
Les al·legacions de Pimeco feien principalment referència a la venda ambulant, ja que considera que les referències que fa la normativa per combatre aquesta pràctica no són suficients i proposava que en alguns apartats quedàs molt més clara la prohibició d'aquestes pràctiques comercials il·legals, ja que, segons Pimeco, afecten de manera molt negativa els comerços.
Pel que fa a ACTUR, es posava en qüestió la creació de les zones ZEIT. En concret, aquesta entitat demanava que el text "recollís en la seva versió definitiva la regulació de tots aquells elements reglats i concrets que permetin conèixer exactament quins requisits han de reunir les zones perquè puguin ser declarades ZEIT, quin procediment s'haurà de seguir per efectuar aquesta delimitació i quins paràmetres i indicadors hauran d'observar els policies locals".
A partir d’ara, s’obri un termini de cinc dies perquè els grups municipals facin les seves al·legacions i el text resultant s’elevarà al Ple del proper 29 de novembre per a la seva entrada en vigor.
Infraccions i sancions
Amb aquesta normativa, les multes per renous, alcohol i drogues i la venda ambulant tindran diversa consideració, però se sancionarà tant el venedor com el comprador, tant l'incitador com el consumidor. Així, s'haurà de respectar la convivència i la tranquil·litat dels ciutadans i l'entorn mediambiental, de manera que també serà prohibida la botellada quan la concentració sigui superior a deu persones, quan provoqui situacions d'insalubritat o molestes, quan hi hagi menors i quan deteriorin l'entorn.
Pel que fa a les sancions, les infraccions molt greus (com vendre alcohol al carrer entre les 0 h i les 8 h) tindran una multa d'entre 1.500,01 i 3.000 euros. Les greus (greu per a l'infractor, lleu per a l'establiment), com botar d'un edifici a un altre (o entre dependències del mateix edifici, 'parkour') i la pràctica del 'balconing', tindran una multa d'entre 750,01 i 1.500 euros.
També són greus la venda ambulant no autoritzada, de qualsevol tipus, de begudes alcohòliques a la via pública. Les lleus, com anar despullat o mostrar pits, natges o genitals fora de zones nudistes, i practicar relacions sexuals al carrer, tindran una multa d'entre 100 i 750 euros. Les autoritats poden reclamar el pagament del 50% en el mateix moment de la sanció, com a dipòsit provisional.
Queden regulats els usos de bicicletes, patinets i altres artefactes (lleu, de 300 a 1.000 euros) i l'ús d'equips de so, amplificadors, altaveus, instruments de percussió o similars (a excepció de les activitats a l'aire lliure amb autorització municipal). La persona denunciada podrà recuperar l'aparell confiscat el dia hàbil següent del comís i haurà d'abonar el 50% de la quantitat mínima de la multa imposable.