Palma celebra la festa de l’Estendard

Els batles de Mallorca i el Consell tornen a participar en l’esdeveniment

Palma celebra la festa de l’Estendard
M. Llull
31/12/2018
2 min

PalmaCom cada 31 de desembre, Palma ha celebrat la festa de l’Estendard. La plaça de Cort ha estat l’escenari de la col·locació de la cimera del rei Martí i l’Estendard, el qual simbolitza l’entrada de les tropes de Jaume I l’any 1229. Nombrosos ciutadans han volgut participar en aquesta tradició, una de les celebracions cíviques més antigues d’Europa.

La Banda Municipal de Palma ha interpretat 'La Balanguera' entre els aplaudiments del públic, i la comitiva municipal ha partit posteriorment cap a la Seu, acompanyada pels cossiers, els tamborers i els cavallets.

Quan la processó ha passat per davant la seu del Consell de Mallorca, s’hi han afegit els vicepresidents de la institució insular, Francesc Miralles i Jesús Jurado, i nombrosos batles de Mallorca.

El bisbe Taltavull clama pels refugiats

El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, ha presidit la tradicional missa de la festa de l’Estendard a la Catedral de Mallorca. La seva homilia ha estat un clam en favor dels refugiats i de la pau. Taltavull ha fet referència a “les persones que han de fugir dels horrors que viuen en els seus països d’origen, desfets per la injustícia i condemnats a morir de fam i malalties, a les quals ningú s’apropa per posar-hi remei”.

El bisbe ha criticat el fet que “enmig d’aquesta situació, hi ha els qui cerquen acollida i se’ls nega refugi”. A més, ha qualificat de “vergonya de tots” que “hi hagi països que tanquin les seves portes a l’acolliment dels qui estan al límit de la desesperació”.

També hi ha hagut un record per a la torrentada que afectà el Llevant de Mallorca el passat octubre com a exemple de “disponibilitat per ajudar”. A més de demanar respecte als drets humans, els quals “estan en regressió”, Taltavull ha considerat que han d’estar “col·locats en el centre de totes les polítiques, fins i tot quan això signifiqui haver d’anar contra corrent”.

Una vegada finalitzada l'eucaristia s'ha representat 'La Colcada', de Pere Alcàntara Penya, a la plaça de Cort. Miquela Lladó i els alumnes de l'Escola de Música i Danses de Mallorca han estat un any més els responsables de la representació.

El discurs del batle, en clau electoral

En acabar 'La Colcada', el batle de Palma, Antoni Noguera, ha pronunciat el seu discurs, marcat per la proximitat de les eleccions municipals i autonòmiques, que es duran a terme el maig de 2019. Noguera ha fet un repàs pels quatre anys de gestió del Pacte i ha destacat diverses fites assolides aquesta legislatura, com l'Oficina Antidesnonaments, la protecció de Ses Fontanelles o la regulació del lloguer turístic.

Però quan més aplaudiments ha rebut Noguera ha estat en els moments de reivindicació. El batle ha manifestat el desig que Palma sigui "una ciutat lliure de violències masclistes, on les dones puguin viure sense por de ser assetjades, atacades, violades o assassinades". També hi ha hagut una referència explícita als "radicalismes reaccionaris que capolen els principis pels quals lluitam des de fa quaranta anys" i a "la llibertat de premsa i d'expressió".

A més, Noguera ha tengut un record per a figures emblemàtiques de Palma, com l'enginyer Eusebi Estada, l'arquitecte Gaspar Bennàzar o el batle republicà Emili Darder, assassinat pels colpistes l'any 1937.

stats