Palma clama dignitat laboral
Prop de 1.400 persones surten al carrer el Dia del treballador, segons la Policia Nacional
PalmaUnes 1.400 persones s'han manifestat a Palma aquest dimecres per reclamar una feina digna, segons una primera estimació de la Policia Nacional, mentre que per a CCOO la xifra s'eleva als 3.000 assistents. Un recompte més alt que el de l'any passat, en una jornada que quedà marcada pel mal temps. "En marxa per unes pensions dignes", "no als ERO del sector financer" o "cambreres de pis: jubilació a 60 anys" han estat alguns dels eslògans de la tradicional marxa del Dia del treballador, convocada enguany sota el lema "Més drets, més igualtat, més cohesió: primer les persones".
La manifestació ha arrencat des de la plaça d'Espanya, amb la participació de col·lectius diversos i representants polítics i sindicals. Els portaveus dels sindicats majoritaris de les Balears -UGT, CCOO i STEI- han demanat revalidar la majoria d'esquerres del 28 d'abril amb vista a les eleccions autonòmiques del 26 de maig i que el PSOE derogui la reforma laboral de Mariano Rajoy. Alejandro Texías, secretari general del sindicat
Armengol reclama el vot per "continuar avançant" en millores laborals
La presidenta del Govern, Francina Armengol, tampoc no ha faltat a la cita. Ha celebrat la "creació de 70.000 llocs d'ocupació en aquesta legislatura", "que molts de joves, dones i majors de 45 anys hagin aconseguit un lloc de feina gràcies a les polítiques actives d'ocupació" o que "les cambreres de pisos hagin vist reconegudes part de les seves malalties professionals" durant la legislatura que acaba. Al mateix temps, la presidenta ha reconegut que "queda feina per fer" i, acompanyada de diversos consellers de l'Executiu i altres representants socialistes, ha seguit la manifestació rere una pancarta on es llegia "Ni una passa enrere".
MÉS demana la derogació de la "nefasta reforma laboral del PP"
MÉS per Mallorca també ha convocat els seus dirigents i militants a la marxa. El candidat a la presidència del Govern, Miquel Ensenyat, ha exigit "valentia" a Sánchez a l'hora de formar govern i ha criticat el PSOE per "no estar al costat dels treballadors". També ha exposat algunes propostes de MÉS en matèria laboral, com la transferència de les competències perquè "és des d'aquí des d'on millor podem combatre la sobreexplotació estival, el frau en les hores extra, els falsos autònoms i la temporalitat fraudulenta".
Per la seva banda, la número dos de MÉS per Mallorca al Parlament, Fina Santiago, ha demanat a Sánchez que "deixi de festejar amb la dreta de Ciutadans" i "escolti el poble per construir un govern basat en la clara majoria d'esquerres i plurinacional del Congrés". Santiago també ha insistit que una de les prioritats del nou govern d'Espanya hauria de ser "la derogació de la nefasta reforma laboral del PP".
"Polítiques pensades per a la gent i no per als beneficis econòmics"
La mobilització ha recorregut sota el sol el carrer dels Oms, la Rambla i el Born, i ha conclòs al Parc de la Mar amb la lectura del manifest. El secretari general de l'STEI, Miquel Gelabert, ha lamentat "que el treball supediti de manera negativa el temps d'oci i descans" i ha subratllat la necessitat de "fer polítiques pensades per a la gent, on les persones siguin el centre i no els beneficis econòmics". "Necessitam un bon conveni de comerç i de carreteres en aquesta comunitat autònoma", ha afegit Gelabert. "Amb Rivera no", cridaven alguns assistents de fons, per demanar a Pedro Sánchez que no pacti amb Ciutadans per formar Govern.
Alguns treballadors de l'Institut Balear de la Natura (Ibanat), adscrit a la Conselleria de Medi Ambient, han assistit a la marxa vestits de groc i reclamant el codi de contractació 5932, que correspon a les tasques de vigilància, extinció i prevenció d'incendis forestals. "Fa 30 anys que feim aquesta feina i ens tenen contractats com a treballadors de silvicultura", ha explicat a l'ARA Balears el delegat de CCOO de Balears de l'Ibanat, Vicenç Crespí. "Això no ens permet accedir a malalties professionals com càncer de pulmó o càncer testicular, entre d'altres, tot i estar en contacte directe amb agents mutàgens", ha lamentat.
Els treballadors d'Educació Infantil també han aprofitat la manifestació per exigir uns salaris "per sobre dels 900 euros mensuals" i el final dels "horaris interminables i unes condicions laborals precàries".