25-N
Societat21/11/2023

Palma és el municipi de l'Estat amb la taxa més alta de denúncies per violència masclista

Cort va atendre 970 dones i va acollir 207 víctimes el 2022

ARA Balears

PalmaLa taxa de denúncies per violència masclista de Palma és la més elevada de l'Estat, amb 3.049 denúncies el 2022 al municipi. A les Balears hi va haver 7.000 denúncies, una xifra que col·loca les Illes com una de les quatre províncies amb una taxa més alta, juntament amb Almeria, Granada i Múrcia, segons ha explicat la sociòloga de Cort, Lourdes de la Cruz, durant la presentació de l'informe anual de Cort sobre la violència contra les dones. De la Cruz ha remarcat que Palma és "des de fa molts anys" el municipi amb la taxa més elevada, una dinàmica que es manté des de fa una quinzena d'anys. La dada és de 107 denúncies per cada 10.000 dones, ha informat Europa Press.

Segons l'Ajuntament, en aquesta situació hi influeix el fet que hi ha més conscienciació i sensibilització envers la violència masclista. "Com més surt el tema, més consciència hi ha i més gent denuncia", ha continuat De la Cruz. Ara bé, la sociòloga també ha reconegut que hi ha hagut "un augment progressiu" d'aquests delictes a Palma. La taxa de 2022 va ser de 16,9 delictes per cada 10.000 dones, una xifra superior a la balear i més del doble de l'estatal, que és de 7,2 delictes per cada 10.000 dones.

Cargando
No hay anuncios

L'informe també posa de manifest que el 68% dels delictes per violència masclista a Palma correspon a lesions i maltractament. Durant el 2022 es varen registrar 4.608 delictes i el trencament de penes o mesures judicials va ser el motiu en dos de cada deu casos. A més, les ordres de protecció s'han duplicat al municipi en comparació amb el 2021, amb un augment del 55% al conjunt de les Balears. En el 41% de les mesures que s'apliquen es prohibeix la comunicació i en el 27% dels casos s'estableix un allunyament.

L'atenció a les víctimes

Pel que fa als serveis municipals per a les víctimes, el Servei d'acollida a les víctimes de violència masclista (Samvvu) en va acollir 207 l'any passat, tenint en compte que es tracta de dones i dels seus fills. D'altra banda, el Servei municipal d'atenció integral a la violència masclista (Saivm) va atendre 970 dones, un 13% més que el 2021, i varen ser principalment víctimes de violència psicològica. Per part seva, la Policia Local de Palma va interposar 323 diligències per violència de gènere el 2022, un 53% més que el 2021. També ha augmentat el nombre de persones tutoritzades fins a arribar a les 631. De la Cruz ha lamentat que el servei d'acollida municipal s'enfronta a la dificultat que suposa que algunes víctimes de violència masclista no puguin sortir del servei d'acollida perquè no hi ha habitatges assequibles per a la seva situació laboral i econòmica.

Cargando
No hay anuncios

L'informe recull que quasi una de cada tres dones majors de 16 anys ha patit violència per part d'alguna parella o exparella al llarg de la seva vida, encara que només dues de cada 10 víctimes presenten denúncia.

De la Cruz també ha explicat que el 86% dels delictes sexuals tenen com a víctima una dona i el 14%, un home. Aquesta pauta augmenta en els delictes assetjament (un 93% de les víctimes són dones), agressió sexual (90-91%) i abús sexual (86-89%). Així mateix, el 97% dels perpetradors de delictes sexuals són homes. Amb relació al tràfic de persones amb finalitat d'explotació sexual (TFES), la sociòloga ha destacat que el 22% de les persones que exerceix la prostitució a Palma estaria en aquesta situació, un total de 318 víctimes. D'aquestes, el 99% són estrangeres, principalment de Colòmbia, Nigèria, la Xina i Brasil, i sis de cada deu estan en situació irregular, amb una edat mitjana de 34,6 anys. La meitat són dones explotades a habitatges particulars.