Palma necessita un quart forn crematori per incinerar els seus morts

El seu cost rondaria el mig milió d'euros i serien necessàries obres i filtres de a les xemeneies per reduir les emissions a l'atmosfera

Cementiri de Bon Sosec
Ara Balears
17/06/2019
2 min

PalmaPalma necessita un quart forn crematori per atendre les necessitats d'incineració dels seus morts, segons ha afirmat el gerent de l'Empresa Funerària Municipal (EFM), Jordi Vilà. En aquests moments, els dos forns del cementeri de Son Valentí, al carrer de Jesús, funcionen a ple rendiment, i el tercer, el del Bon Sosec, es troba al 80% de la seva capacitat. El seu cost rondaria el mig milió d'euros: el forn i les necessàries obres i els filtres de les xemeneies per reduir les emissions a l'atmosfera.

En declaracions a Efe, Vilà ha explicat que la construcció d'un quart forn crematori, que per problemes d'espai a Son Valentí hauria d'obrir-se al Bon Sosec, és un projecte "estratègic" que ha d'afrontar-se en aquesta nova legislatura.

L'EFM gestiona cada any les exèquies de 4.000 persones, en la meitat de les quals els familiars opten per la incineració, una tendència que en aquests moments està estabilitzada, ha explicat Vilà.

Aquests forns de cremació aconsegueixen altes temperatures (d'aproximadament 870 a 980°C) i estan dissenyats per cremar un sol cos alhora. Cremar més d'un cos simultàniament és una pràctica il·legal.

Els tres cementeris públics de Palma són els de Son Valentí i els de les localitats de Sant Jordi i Establiments, si bé l'EFM també gestiona mitjançant convenis els de Gènova i la Vileta, de titularitat parroquial. El Bon Sosec, a Marratxí, és privat, encara que el tanatori el gestiona l'EFM.

Vilà ha considerat que en els pròxims exercicis l'empresa ha de "guanyar en competitivitat", ja que el sector funerari està liberalitzat des de l'any 1996. Al seu parer, és necessari "garantir inversions" per a la modernització de l'EFM, després que l'empresa pública hagi aconseguit una situació financera "molt millorada", amb una facturació anual que supera els 9 milions d'euros i un "deute manejable" de 6 milions d'euros. O guanyam en competitivitat o les empreses privades ens aniran arrabassant quota de mercat", que en aquests moments és del 75% en favor de l'EFM, ha concretat Vilà.

El gerent ha destacat les obres de renovació que acaben de concloure's de la zona antiga del cementeri palmesà, que estan valorades en una mica més de 530.000 euros, així com l'increment els últims anys dels serveis de neteja i jardineria. També ha apostat per millorar la formació de manera contínua del centenar d'empleats de l'empresa pública, ja que aquest sector està oferint contínuament nous usos i tècniques.

Vilà ha volgut destacar la seva "admiració" per les "habilitats" i la professionalitat dels empleats municipals que atenen una mitjana diària de 12 famílies que han d'enfrontar-se al difícil moment d'acomiadar-se d'un ésser estimat. De manera especial, ha afegit, quan es tracta de morts traumàtiques o de nins.

Uns altre dels projectes que s'han d'afrontar, segons Vilà, és la construcció d'un segon pont per als vianants per creuar la Riera, que divideix en dues zones el cementiri, que té 20 hectàrees d'extensió.

A més, com que la ciutat està "engolint" Son Valentí, considera que seria convenient aprovar, a través la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Palma, l'ús per als vianants d'alguns carrers del cementeri, igual que succeeix en molts cementeris de Londres.

Son Valentí va ser inaugurat el 24 de març de 1821 i ha sofert nombroses modificacions des d'aquest moment. Els primers enterraments dels quals hi ha constància són de l'any 1826, segons l'Associació de Funeràries i Cementiris Municipals.

stats