Guerra Civil
Societat 17/02/2023

Cort presenta una bateria d'actes per retre homenatge a les víctimes de la Guerra Civil en el marc del 24-F

El 24 de febrer del 1937 assassinaren el batle de Palma, Emili Darder; el batle d'Inca, Toni Jaume; el diputat Alexandre Jaume i l'empresari Antoni Maria Ques

ARA Balears
2 min
La cerimònia d'homenatge a les víctimes del franquisme ha tengut lloc al Mur de la Memòria del cementiri de Palma.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha presentat aquest divendres els actes commemoratius del 24-F, dia del record de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, que tindran lloc els dies 23, 24 i 26 de febrer i el 9 i 23 de març. L'acte central serà la lectura d'un manifest en el Mur de la Memòria del cementeri de Palma. Així, dia 26 de febrer a les 12 hores l'investigador Antoni Tugores farà la lectura en nom de la Comissió 24-F.

Els actes commemoratius estan organitzats per l'àrea d'Educació i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma amb la col·laboració de la Comissió 24-F (formada per 20 entitats).

"Recordarem que el 24 de febrer de 1937 es produí un dels episodis més terribles de la Guerra Civil a la nostra ciutat. Aquest dia es dugué a terme l'assassinat del batle de Palma, Emili Darder; així com el batle d'Inca, Toni Jaume; el diputat Alexandre Jaume i l'empresari Antoni Maria Ques", ha explicat el regidor de Política Lingüística, Llorenç Carrió.

Programa

-Dijous 23 de febrer a les 19 h a la Biblioteca de Cort, es presentarà la publicació La Guerra civil a Palma, d'Antoni Vidal Nicolau. 

-Divendres 24 de febrer a les 12 h, es descobrirà una placa a la casa natal de Josep Massot i Muntaner (Palma, 3 de novembre de 1941 - Monestir de Montserrat, 24 d'abril de 2022). Fou un monjo benedictí, filòleg, assagista i historiador que destaca per la gran tasca d’investigació sobre la Guerra Civil a Mallorca.

-Diumenge 26 de febrer a les 12 h al Mur de la Memòria del cementeri de Palma es durà a terme l’acte Homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. La lectura del manifest serà a càrrec de l’escriptor, investigador i historiador Antoni Tugores (Manacor, 1948) i l’acompanyaran diferents parlaments institucionals i dels familiars de les víctimes. De l’acompanyament musical se n'encarregaran Roberta Minnucci, a la veu i recitat; Llorenç Bonet, a la flauta travessera, i Marco Valero, a la guitarra acústica.

-Dijous 9 de març a les 19 h a la Biblioteca de Cort, es farà la presentació de la publicació Olímpics populars, de Pau Tomàs. Dia 19 de juliol de 1936 havia de tenir lloc a Barcelona la inauguració de l’Olimpíada Popular i havia de ser una concentració de caràcter obrer i antifeixista de gran magnitud i de repercussió mundial. Una comitiva important d’illencs d’esquerres viatjaren cap a Barcelona i per aquest motiu no visqueren la guerra a Mallorca.

Com a tancament del programa, dijous 23 de març a les 19 h a la Biblioteca de Cort es presentarà la reedició de la publicació feta durant la Guerra Civil per refugiats mallorquins a Barcelona i dirigida pel regidor de Palma, Francesc de Sales Aguiló, Mallorca Nova. Aquest treball ha estat realitzat pel Centre de Documentació Contemporània (CEDOC-UIB), dirigit pel Dr. Antoni Marimon.

stats