Palma i les seves reivindicacions, el fil conductor de la segona 'Adoració dels Reis' pandèmica
L'obra de Llorenç Moyà ha tornat a omplir les Voltes en la que ha estat la 37a representació
PalmaQue l'àngel estigués interpretat per la regidora del Partit Popular a Palma Mercedes Celeste i el general, pel director general de Promoció Cultural de Cort, Marcos Augusto, ja augurava que Ciutat seria una de les protagonistes de la 37a representació de l'Adoració dels tres Reis d'Orient. Els carrers per a vianants, la manca de pressupost per al districte nord i els problemes d'habitatge s'han colat enguany entre les botifarres de l'obra de Llorenç Moyà.
El sol i el bon temps, malgrat el fred, han permès tornar a representar la peça a les Voltes, on l'assistència ha estat un poc inferior a la de l'edició passada. Una de les principals novetats d'enguany en comparació amb la del 2021 és que els actors han pogut interpretar els seus papers sense mascareta, encara que el coronavirus també ha estat present en els seus textos.
"A mem si el batle s'enganxa un poc i ens dona pressupost". Així ha encetat el meló de les reivindicacions el regidor de MÉS per Palma i coordinador del Districte Nord, Miquel Àngel Barceló, en el paper del criat del Rei Gaspar. "Cara de dol li va quedar a Hila en la ficada de pota amb el canvi de noms de carrer de Churruca i Cervera. Després va dir que era dels vaixells, però Twitter va fer fum", ha continuat Consuelo Fernández, regidora de Ciutadans a Calvià, com a criat de Baltasar.
República i Poder Judicial
La regidora del Partit Socialista a Palma Petra Ballester ha pres el relleu del discurs com a majordom. "A Palma, en cotxe, no. Gràcies a les polítiques socialistes, podem dir que el vianant és el vertader protagonista", ha defensat. I, tot i la presència de les seves majestats, també hi ha hagut moments per a la insurrecció: "Visca la República", ha exclamat un dels deutors de la llei, Horacio Sapere.
Herodes, interpretat pel baríton i professor de l'IES Guillem Sagrera, Miquel Company, ha estat un dels més crítics amb el poder. "No hi ha manera de renovar el Consell General del Poder Judicial", ha exclamat, mentre que més tard es queixava: "No sé per què estic pagant aquesta guarda d'assessors, però he de tornar favors".
Feminisme i habitatge
El toc feminista l'ha posat la Sibil·la, interpretada per la música i creadora de La Fada Despistada, Cecilia Giménez. En l'escena que comparteix amb el rei Herodes, en un dels moments en què se li ha acostat, Giménez ha exclamat: "Si no és sí, és no". El discurs del dimoni, que ha encarnat Eva Serrano, educadora i artesana, ha mantingut aquesta línia. "No teniu un déu, sinó una deessa, la mare terra", ha assenyalat. Amb aquesta intervenció, s'ha enduit el rei, que mentre partia ha bromejat: "Bé, almanco a Cal Dimoni fan bons els caragols".
Les queixes contra l'Ajuntament de Palma han continuat amb l'entrada en escena de l'àngel, Mercedes Celeste. La popular, en pujar les escales, ha lamentat: "Aquí no hi ha ascensor. A la plaça Major sí, però no funciona. A aquest batle no li'n surt cap de rodona". Tot seguit, i enmig d'un atac de riure, Carme Garí —cantant del grup Voicello—, en la pell de Maria Santíssima, ha pres el relleu de les denúncies. "Tant sort que hem trobat aquesta cova, Josep. Ara, a Mallorca, si ets jove i de butxaca petita, no et basta per pagar un lloguer i, encara menys, per comprar una casa ni a Ciutat ni a foravila".
Però ha estat la seva filla la vertadera estrella de l'obra. Lida Fiol Garí s'ha estrenat com a Nin Jesús. Entre plors i cucaveles damunt l'escenari, ha reunit al seu voltant els tres Reis d'Orient, que han estat especialment durs amb aquells que no es volen immunitzar contra el covid-19. "Els pegaria dues prunes a qui no volgués ser vacunat", han advertit. Així, i després d'acomiadar-se del minyó, han partit cap a l'aeronau que asseguraven que els esperava. "Anem al Falcon d'en Pedro, i li direm que en una cova trobarà el rei suprem", han conclòs.