Armengol diu que, si va parlar amb Koldo, no va ser per cap contractació
L'exdirector de l'IB-Salut, Manuel Palomino, assegura que no va rebre cap pressió del Govern i que l'expresidenta "mai" no es va interessar per la compra de les mascaretes
PalmaLa presidenta del Congrés i expresidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha dit a la comissió d'investigació del cas Koldo que no descarta que pogués haver parlat amb Koldo Garcia, exassessor del ministre de Transports, José Luís Ábalos. "No ho descart, però sí que descart amb rotunditat haver prlat amb ell ni amb ningú de la contractació de cap empresa", ha assegurat. "Mai ningú m'ha dit que prioritzàs cap empresa, ni en la meva vida no he donat una ordre a ningú, ni m'han pressionat per fer-ho. No som d'aquest tipus de gent", li ha dit al portaveu del PP, Elías Bendodo, després d'incidir que va transmetre personalment tant al ministre com a les reunions dels consells interterritorials la necessitat de proveïment de màscares i material sanitari a les Balears, per la insularitat singular.
La presidenta ha assegurat que, fins que es va donar a conèixer el cas Koldo, no sabia el nom de l'empresa Soluciones de Gestión: "Li vaig demanar a la consellera de Salut: nosaltres vàrem comprar aquestes mascaretes?", ha recordat. Armengol ha lamentat que "s'ha construït un rumor fals en dir que les mascaretes eren fake". Les proteccions, ha dit, no es podien emprar com a equips individuals de protecció al nivell de les FFP2", però sí per a ús civil durant el procés de desescalada. "Les Illes les necessitàvem com a estoc de seguretat perquè calia assegurar la desescalada per poder obrir posteriorment de manera segura", ha afegit.
En mans dels tècnics
En relació amb el procediment de contractació, Armengol ha defensat que les decisions les prenien els òrgans de contractació de manera autònoma i amb criteris tècnics. "Les propostes de contractes eren tècniques, sostingudes per totes les institucions", ha dit. La presidenta també ha recalcat que una presidenta d'un govern autonòmic "no està en la contractació d'expedients" i ha criticat que el PP hagi utilitzat documents que figuren en un expedient presentat "de manera aïllada" i "fora de context" per construir un relat.
Segons ha defensat, el mètode de treball que seguia el Govern "escrupolosament" era que els contactes de subministraments que arribaven en aquell moment –de la pandèmia– es canalitzaven cap als responsables de l'IB-Salut, "que eren els encarregats d'avaluar la conveniència de cadascuna de les operacions". "Ho fèiem així perquè era la nostra obligació informar l'IB-Salut, que era qui buscava el material", ha apuntat Armengol. Aquesta i altres operacions van passar pel Consell de Govern el 8 de maig de 2020, quan es van aprovar contractacions d'emergència per valor de 29,6 milions d'euros", ha afegit. Aquest és l'"únic moment" en el qual Armengol té contacte amb aquest expedient, segons ha confirmat.
Negueruela nega cap contacte
Per la seva banda, l'exconseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i actual portaveu socialista al Parlament, Iago Negueruela, ha assegurat que ni ell ni cap membre del Govern, com tampoc l'expresidenta, Francina Armengol, no van saber que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil s'havia presentat a l'IB-Salut i investigava les màscares comprades a l'empresa Soluciones de Gestión. Durant la seva compareixença en la comissió d'Investigació del Congrés, just abans de la d'Armengol, Negueruela també ha defensat la compra de les màscares per a ús "civil i extrahospitalari", no per al seu ús sanitari durant la pandèmia. Per altra banda, ha negat cap contacte amb García: "No vaig parlar amb Koldo García, jo no vaig rebre les trucades", ha dit.
El Govern va comprar per 3,7 milions d'euros una partida d'1,5 milions de màscares a l'empresa Soluciones de Gestión que van ser emmagatzemades i van caducar sense utilitzar-se, segons el relat ofert aquest dilluns, també al Congrés, per part de l'exdirector general de l'IB-Salut, Manuel Palomino.
Negueruela ha defensat tot el procés de contractació fet per l'Executiu d'Armengol i ha sostingut que el Govern de Marga Prohens va deixar caducar intencionadament l'expedient de reclamació activat per l'administració socialista. L'IB-Salut va reclamar a l'empresa el pagament de 2,6 milions d'euros, la diferència del cost entre les màscares FFP2 i les que es van lliurar. El diputat del PP José Vicente Marí ha fet una intervenció en un to molt dur i ha tingut petites desavinences amb Negueruela, fet que ha obligat a intervenir el president de la comissió per demanar calma i respecte. Marí ha considerat que el Govern va permetre una estafa en la compra d'unes màscares a una trama "corrupta" que, finalment, van caducar en un magatzem, on encara són.
Un telèfon sense nom
L'exdirector de l'IB-Salut, Manuel Palomino, ha comparegut al torn matinal de la comissió i ha reconegut que l'abril de 2020 el Ministeri de Transports li va passar el contacte de Koldo García i que va ser l'antic assessor de l'exministre Ábalos, qui li va telefonar i el va posar en contacte amb l'empresa Soluciones de Gestión per a la compra de màscares per valor de 3,7 milions d'euros. Ara bé, no recorda qui li va passar el número de García. "No era algú significant", ha dit.
Palomino, que l'abril de 2020 era director de Pressupostos del Servei de Salut de les Illes i al juliol d'aquell any va ser ascendit a la direcció general, ha recordat que aquell mes, durant una reunió de la comissió de compres permanent que s'havia creat a les Balears, va rebre una telefonada "del Ministeri de Foment per saber si a les Illes es necessitaven mascaretes, perquè s'havia de fer una gran compra acumulada de material. Se li va preguntar sobre les necessitats de les Balears, que en aquell moment requerien mascaretes FFP2 i KN95. Palomino, interessat en el procediment, va enviar un missatge al mòbil que li va donar l'interlocutor desconegut del Ministeri.
Aquest telèfon amb el qual va contactar era el de Koldo García, que va respondre al WhatsApp amb una trucada i es va presentar com a assessor del Ministeri. Palomino li va confirmar el seu interès per comprar mascaretes. Segons ha relatat, Koldo el va remetre a l'empresari Íñigo Rotaeche, del qual li va facilitar el telèfon i el correu electrònic. "A partir d'aquí se'l posà en contacte amb la Subdirecció de Compres i se seguí el procediment habitual, amb una adquisició d'1.480.600 unitats de màscares KN95 a un preu de 2,50 euros cadascuna", ha assenyalat Palomino, i ha destacat que era un preu inferior a l'habitual d'aquells dies, en què la manca d'estoc a escala mundial va fer-ne pujar els costos i, per tant, els preus.
Armengol "mai" no es va implicar en la compra
Palomino ha negat rotundament estar implicat "en cap trama" i ha dit que el pagament de les mascaretes es va efectuar segons l'ordre signada per qui llavors era director general de l'IB-Salut, Juli Fuster. El 19 de maig, Soluciones de Gestión va oferir més mascaretes, però l'IB-Salut va declinar l'oferta perquè no eren necessàries. Les proteccions adquirides, ha explicat, van ser emmagatzemades com a "estoc" per fer front a les necessitats de la població, tant resident com visitant.
L'exdirector general de l'IB-Salut també ha defensat Armengol i ha dit que "mai" no es va interessar per aquesta compra ni per cap altra del Servei de Salut. Tampoc no ho va fer, ha dit, l'exconsellera de Salut, Patrícia Gómez. En la mateixa línia, ha destacat que no va rebre cap pressió del Govern per contactar amb l'empresa que promocionava Koldo García. Ara bé, per al portaveu del PP i diputat eivissenc, José Vicente Marí Bosó, el Govern va actuar per "protegir" la trama pel fet que l'IB-Salut va declarar d'emergència una contractació de màscares que no era urgent, ja que no eren FFP2 d'ús hospitalari.