El mecànic que es va fer pagès: “Els joves ja no cuinen receptes elaborades i és un perill per a algunes verdures”
Avui coneixem...el pagès Javier Coll
PalmaLa pandèmia va significar un canvi en la vida de tots els illencs, però a Javier Coll (Inca, 1988) li va canviar d’una manera completament inesperada. Mecànic de formació i de professió, va decidir deixar-ho tot enrere i dedicar la seva vida al camp, concretament a l’hort i a les ovelles. Així va ser com va néixer Agro Can Coll, una explotació agrícola familiar que treballa amb productes respectuosos amb el medi ambient. “Vaig veure que durant la crisi sanitària la gent apostava més pel camp i jo sempre havia fet feinetes a foravila, podríem dir que la pandèmia va ser l’empenta que necessitava per dedicar-m’hi professionalment”, explica. El producte local és la senya d’identitat de la feina que fan, però lamenta que “encara que tothom diu que aposta pel producte local, després s’estima més les fruites i verdures més barates”.
Pagesia. El sector primari viu en una crisi constant i són molts els factors que pareix que amb els anys empenyen els petits productors a una mort anunciada. “La feina d’hort és molt sacrificada i cada vegada són menys els que s’hi dediquen”, diu. En aquest sentit, assegura que “el problema de foravila és vendre, no hi ha gènere, en falta molt, però, tot i això, allò que es produeix també costa vendre-ho”. Confessa que un altre dels problemes que hi ha és el model de consum: “Ara tothom va al que li és més còmode, no els importa si és un producte de temporada o no, la gent vol trobar junt tot allò que cerca, al mateix productor, al mateix lloc, i això és impossible”.
Gastronomia. L’evolució de la cuina mallorquina i la pèrdua de plats tradicionals provoquen un canvi també en l’agricultura. De fet, adverteix que hi haurà aliments que acabaran desapareixent o fent un paper residual als horts mallorquins. “Els joves ja no cuinen, fan plats ràpids i receptes que duen poca elaboració i això farà que les futures generacions ja no estiguin interessades a comprar productes que requereixin una elaboració més complicada i que exigeix temps”, lamenta. “Jo faig feina amb els restaurants per intentar que les receptes de la padrina no desapareguin, però el canvi en la manera d’entendre la cuina és una amenaça greu per a alguns productes que eren imprescindibles a la cuina tradicional mallorquina”, afegeix.
El problema principal amb el producte local són les estafes. Assegura que són molts els que fan passar productes de fora com a producte local. “La gent no valora els productes de quilòmetre zero, encara que ho digui, cerca el més barat i hi ha moltes empreses que s’aprofiten de la imatge de Mallorca i la qualitat que caracteritza els productes, i els que acabam perdent amb tot això som els productors que feim les coses bé”, denuncia. Amb tot, observa que “les produccions petites i de qualitat estan desapareixent”.
Empresari. Des de la creació d’Agro Can Coll fa quatre anys l’empresa ha viscut un creixement continu. “Vàrem començar sense saber com ens aniria, però ja hem aconseguit el nostre lloc al mercat”, explica. No es planteja en cap moment deixar el camp i es mostra ferm amb la seva decisió: “no tornaré a fer de mecànic, m’agrada molt la meva feina. La gent aposta per nosaltres i és un orgull veure que la feina té resultats”.