El Papa rebutja ordenar sacerdots homes casats per combatre l'escassetat de vocacions a l'Amazònia
El pontífex també esquiva el debat sobre el paper de les dones en l'Església
RomaEl papa Francesc ha publicat Estimada Amazònia, l'esperada exhortació apostòlica fruit del Sínode de Bisbes celebrat a l'octubre al Vaticà. En el text, el pontífex rebutja l'ordenació d'homes casats per fer front a la manca de vocacions en zones remotes d'aquest territori, una proposta que va sorgir durant l'assemblea i que va generar fortes controvèrsies per la defensa a ultrança del celibat que fan els sectors ultraconservadors de l'Església.
Al territori de l'Amazònia, que comprèn part del Brasil, Bolívia, el Perú, l'Equador, Colòmbia, Veneçuela, la Guaiana, Surinam i la Guaiana Francesa, el 70% de les comunitats catòliques no tenen accés a la missa setmanal per l'escassetat de sacerdots i les dificultats d'accedir a determinades zones del territori. Per fer front a aquest desafiament, el Sínode dels Bisbes va proposar al Papa l'ordenació sacerdotal d'homes casats de fe catòlica reconeguts per la seva comunitat, els anomenats viri probati, i va deixar l'última paraula al pontífex. En el document publicat aquest dimecres, però, el papa Francesc reconeix el problema però es limita a proposar més protagonisme dels laics i les dones en aquests territoris, esquivant la qüestió.
La solució que proposa Francesc per fer front a l'escassetat de sacerdots passa per incentivar vocacions indígenes i fomentar "l'autoritat" dels laics en les comunitats eclesials sense que en cap cas aquests puguin substituir el pastor, l'únic que pot celebrar l'eucaristia o concedir el perdó sacramental. Els laics, en canvi, "podran anunciar la paraula, ensenyar, organitzar les seves comunitats, celebrar alguns sagraments, buscar diferents vies per a la pietat popular i desenvolupar la multitud de dons que l'Esperit vessa en ells", diu el pontífex.
Durant el Sínode també es va abordar la necessitat de reconèixer el paper de les dones a l'Església i en les comunitats amazòniques, on sovint són claus per al funcionament de les
institucions catòliques. En aquest sentit, el Papa reconeix que, en aquest territori, algunes comunitats s'han mantingut només "gràcies a la presència de dones fortes i generoses", però tanca les portes al diaconat femení i a la creació de ministeris específics per a elles, com van proposar els bisbes en el Sínode.
Un al·legat mediambiental
En el document, que és sobretot un al·legat a favor del respecte al medi ambient i als pobles indígenes, Francesc denuncia el "desastre ecològic" i els crims perpetrats per "empreses assedegades de rèdit fàcil" en un territori que és un dels principals pulmons del planeta. El pontífex convida així mateix a no permetre que la globalització es converteixi en "un nou tipus de colonialisme" i demana perdó pels crims comesos durant la conquesta d'Amèrica.