Societat29/03/2017

Un paralític aconsegueix moure el braç després de 8 anys gràcies a una neuropròtesi

Científics de la universitat Case Western Reserve (EUA) han aconseguit reconnectar-li el cervell amb els músculs malgrat la greu lesió medul·lar que pateix

A. M.
i A. M.

Barcelona"És increïble: penso a moure el braç, i es mou. El puc moure cap a la dreta i l'esquerra, amunt i avall". Per a la majoria, moure els braços no és increïble sinó ben habitual, però Bill Kochevar no podia fer-ho des que fa 8 anys es va quedar paralític de coll en avall, com a conseqüència d'un accident en bicicleta. Ara, gràcies a una investigació de científics de la universitat Case Western Reserve, s'ha convertit, segons la universitat, en la primera persona amb tetraplegia del món que ha recuperat moviments del braç i la mà, amb l'ajuda d'un sistema d'estimulació muscular que es connecta amb els senyals que envia el seu cervell.

La configuració de la tecnologia es diu neuropròtesi, i es compon de dos xips implantats a l'escorça cerebral i 36 elèctrodes incrustats al braç dret. L'avenç científic que suposa aquesta investigació, que ha estat publicada a la revista 'The Lancet', és important. Quan una persona sense cap discapacitat es mou, el cervell li genera ordres en forma d'impulsos elèctrics que viatgen a les extremitats a través de la medul·la espinal. Però si està malmesa, com li passa a Kochevar, aquest moviment no es pot fer.

Cargando
No hay anuncios

"Té una lesió molt severa a la medul·la espinal", assegura Robert F. Kirsch, investigador: "Per primera vegada hem implantat electrons de registre cerebral en una persona, així com sistemes d'estimulació dels músculs". Per aquest motiu, el també investigador A. Bolu Ajivoye assegura que la seva recerca "pot donar lloc a avenços molt importants" en el tractament d'aquesta mena de lesions: "Hem estat capaços d'agafar els senyals elèctrics que representen els pensaments i utilitzar-los per controlar l'estimulació del braç i la mà".

Ser capaç de beure aigua sol

Cargando
No hay anuncios

Kochevar no recorda gran cosa de l'accident en bicicleta que el va deixar paralític: "Plovia molt. Guardava la distància de seguretat, però en un moment determinat vaig perdre el control i em vaig quedar a sota d'un vehicle", diu. Des de llavors, assegura, "la gent m'ha de fer les coses. Cada dues hores, si vull aigua me n'han de donar. Amb aquesta investigació sóc capaç de fer més coses sol". Durant algunes de les proves que l'home, de 56 anys, va fer per a la recerca, va poder menjar-se un dolç tot sol, puré de patates, beure aigua i cafè: "Encara al·lucino cada vegada que faig alguna cosa". Per poder moure millor el seu braç, Kochevar també fa servir un dispositiu de suport perquè li pesi menys, i també el pot controlar mitjançant el cervell.

Quan Kochevar imagina el moviment del seu braç i la mà, els senyals del seu cervell s'envien als xips que té implantats al cap, que passen la informació al sistema d'estimulació elèctrica dels seus músculs.

Cargando
No hay anuncios

Mesos entrenant el cervell

El procés fins que Kochevar ha aconseguit moure el braç de nou ha estat llarg: "El meu pare em preguntava si estava segur de voler fer-ho. Jo li deia: 'S'ha de participar a la recerca. Si no, no s'avança'". Durant mesos, el pacient va haver d'aprendre a fer servir els seus senyals cerebrals per moure un braç de realitat virtual en una pantalla d'ordinador, explica la universitat en un comunicat. Va entrenar durant quatre mesos fins que no va poder provar a controlar les seves pròpies extremitats. A més, va invertir més de 45 setmanes a rehabilitar els músculs del seu braç, que estaven atrofiats després de vuit anys de paràlisi.

Cargando
No hay anuncios

Segons els investigadors, estan treballant per afinar les possibilitats de l'implant en el cervell, així com millorar les pautes de descodificació i estimulació necessàries per realitzar moviments més precisos.