Educació
Societat26/10/2023

Uns pares de l'IES Calvià demanen fer un 50% de les classes en castellà

La plataforma espanyolista PLIS reclama al Govern que "defensi la vehicularitat de l'espanyol a l'ensenyament"

PalmaUns pares de l'IES Calvià han sol·licitat al director de l'IES Calvià que garanteixi que els seus fills puguin estudiar en castellà un 50% de les classes, amb un mínim d'un 25%, i almenys una àrea o matèria no troncal. Els sol·licitants s'excusen en la jurisprudència del Tribunal Suprem, aplicada a diversos centres de Catalunya, que fixa un mínim del 25% de presència del castellà a les aules.

La plataforma PLIS celebra aquesta situació. "La resposta de l'Executiu serà la prova de foc que determinarà si respecta l'obligatòria vehicularitat del castellà i del català". L'associació espanyolista, que també va estar darrere la demanda (acceptada per la UIB) d'oferir els enunciats de Selectivitat en català i en castellà, no es planteja que la Conselleria d'Educació "s'oposi a la petició o no en faci cas". "És l'hora de demostrar que la defensa de la vehicularitat de l'espanyol a l'ensenyament no és una frase buida, només útil en processos electorals".

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que el Decret de mínims fixa que un 50% de les classes s'han de fer en català. La resta les ha de distribuir el centre en funció de les necessitats i la realitat sociolingüística del centre. Precisament, en diferents entrevistes fetes per l'ARA Balears a docents del municipi s'ha constatat que el català té una presència mínima i que els alumnes acaben l'escolarització obligatòria amb un nivell insuficient de la llengua pròpia de la Comunitat.

Cargando
No hay anuncios

 Envers la reclamació d’aquests pares, diverses fonts pròximes a la realitat del centre, asseguren que es basen “en el que fixa el projecte lingüístic sobre el paper”. L’IES Calvià té un projecte lingüístic aprovat fa dos anys “perquè el que hi havia abans era molt ínfim, i pràcticament tot es feia en castellà. No es complia el Decret de Mínims. De fet, hi havia dos cursos que només feien en la llengua pròpia l’assignatura de català”. El nou projecte es va aprovar amb només 10 vots en contra, de 140 docents i "s’hi estableix un 60% de classes en català a primer d’ESO, que es va reduint fins a arribar al 50% a Batxillerat". “Ara bé, a dia d’avui, encara no s’arriba a aquest 50% mínim”, assenyalen les mateixes fonts.