El Parlament balear dona llum verda a la Llei de la joventut
La norma preveu que un 15% de l'habitatge públic es reservi als joves
PalmaEl Parlament balear ha aprovat aquest dimarts la nova Llei de polítiques de la joventut, que per primera vegada a les Illes se separa del lleure i reconeix el jovent com un col·lectiu amb necessitats específiques. La normativa substitueix la llei vigent fins ara, que es va aprovar l'any 2006. "174.000 joves es mereixien una llei més pròpia d'aquests temps", ha defensat la consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, que ha destacat el consens polític de la llei, que ha inclòs 104 esmenes de les 266 presentades pels diferents grups parlamentaris.
Santiago ha defensat que la llei "encerta" en els problemes que tenen els joves i ha ressaltat el fet que s'hagi diferenciat de l'àmbit del lleure i que "caracteritza la joventut com un col·lectiu". "La joventut no és una transició a la vida adulta, és una etapa de la vida que té necessitats i demandes específiques", ha afegit.
Així, el document obliga les administracions públiques "que tinguin en compte el sector específic de la joventut i tirin endavant polítiques específiques per a ells". I ha posat d'exemple el cas de les polítiques de salut com ara per combatre l'obesitat o el suïcidi. "És el grup social amb menys reconeixement jurídic i aquesta llei ho ha de canviar", ha dit la consellera.
Uns altres aspectes que ha destacat de la normativa és que reconegui el dret dels joves a ser destinataris de polítiques públiques d'emancipació i, dins aquest marc, insta a garantir un mínim del 15% de l'habitatge públic per al jovent. Això sí, ha remarcat que farà falta el compromís de les institucions i entitats "per desplegar la llei que es compleixi".
Foment de la participació
La llei reforça l'autonomia del Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB), que ha de tenir una tasca coordinadora, segons Santiago. El document promou la participació dels joves a escala insular i municipal i pretén assegurar que puguin entrar en els processos de participació per mitjà d’associacions formades i reglades.