Societat 24/07/2024

Parlen els docents de l'IES Politècnic: "Educació ja comença a desmantellar el centre"

La Conselleria ha anunciat que vol convertir l'institut en un Centre Integrat de Formació Professional

2 min
Entrada de l'IES Politècnic de Palma

PalmaEls docents de l'IES Politècnic denuncien que la Conselleria d'Educació els ha eliminat una línia de 1r d'ESO "ignorant les xifres d'adscripció (de 40 places), a l'hora de fer la previsió de grups". Segons diuen, no s'han adjudicat totes les places d'admissió en primera opció al centre, "tot i que hi ha vacants per a totes les sol·licituds". Així ho expliquen els professionals, just el dia en què la Conselleria ha comunicat la seva intenció de tancar l'institut i convertir-lo en un Centre Integrat de Formació Professional (CIFP) que aglutini les especialitats de Construcció i Electricitat. Els professors també recorden que la Comissió de Transició CIFP-IES de Politècnic, constituïda el 31 de maig de 2023, va determinar que la convivència de l'IES i el CIFP al mateix centre era viable.

Places sense adjudicar

La decisió de no concedir les places als alumnes que han demanat el Politècnic en primera opció "s'ha fet d'esquena al centre", diuen els docents. El fet de no adjudicar places d'ESO i Batxillerat, tot i haver-n'hi, "ha tingut com a conseqüència directa que a les famílies que havien triat l'IES Politècnic en primera opció se'ls hagi donat plaça a un altre centre, amb el consegüent perjudici que els suposa, moltes de les quals ja han expressat el seu malestar tant a la Conselleria d'Educació com al centre. En destacam un cas molt greu on a dos germans se'ls han assignat centres diferents", expliquen. Davant aquests fets, fonts de l'institut asseguren que "Educació ja n'ha iniciat el desmantellament".

Tota aquesta actuació de la Conselleria, assenyalen els docents, entra en conflicte amb la resposta que van rebre el 4 de juliol de la directora general de Planificació i Gestió Educativa, Catalina Ginard, a qui li van demanar si pensaven tancar el centre: "Com heu pogut comprovar, amb vista al curs 2024-2025 l'oferta educativa de l'IES Politècnic inclou tots els cursos de les etapes de Secundària i Batxillerat", deia Ginard, en la carta.

El 15 de juliol es van adjudicar les places de Batxillerat del curs vinent i aquesta llista incloïa sis alumnes que havien demanat l'admissió en primera opció als grups de Batxillerat de l'IES Politècnic, als quals no se'ls va concedir la seva plaça. Tot i això, els docents asseguren que hi ha vacants disponibles a tots els grups. Segons detallen, entre tots els nivells de Batxillerat hi ha 57 places disponibles, però només 33 matriculats.

Un centre "orgullosament de barri"

"La manca de comunicació i transparència envers la comunitat educativa de l'IES Politècnic", diuen els docents del centre, "contradiuen les declaracions de Conselleria de tenir el Pla d'Infraestructures consensuat". Ara per ara, expliquen, la decisió ja implica l'eliminació de més de 300 places públiques de Secundària i Batxillerat a la zona de Palma, "decisió presa de manera unilateral".

Els docents reivindiquen l'essència del Politècnic, que "és orgullosament un institut de barri". "El nostre alumnat vol cursar els seus estudis al centre que els hi és proper no només físicament, i nosaltres professors volem continuar desenvolupant la nostra feina i els nostres projectes educatius". "Les voluntats de ser alumnes i professors del Politècnic són incompatibles amb aquestes retallades, aquesta incertesa i aquesta manca d'informació", lamenten.

stats