Els partits del Pacte suspenen en el compliment de compromisos amb la llengua
La Plataforma per la Llengua ha denunciat que la majoria d'iniciatives no s'hagin complert
PalmaL'entitat Plataforma per la Llengua ha denunciat aquest divendres que durant la darrera legislatura s'han incomplert la majoria de compromisos amb la llengua a què es varen comprometre els partits polítics el 2019. Es tracta d'uns compromisos que els partits varen assumir amb l'associació abans de saber quins resultats electorals obtindrien.
Amb tot, la Plataforma ha lamentat que els partits que han conformat el Pacte no hagin avançat en drets lingüístics pel que fa a l'àmbit del consum, del cinema, en l'àmbit del lleure, en l'acollida dels nouvinguts, ni en l'àmbit universitari. Per contra, sí que s'ha obert l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics (el decret de creació de la qual fou aprovat la legislatura 2015/2019 gràcies a la consellera Fanny Tur).
En aquest sentit, l'entitat ha recordat que l'entitat es va reunir amb tots els partits polítics que concorrien a les eleccions al Parlament de les Illes Balears, excepte Ciutadans i Vox, i cada formació va expressar quins eren els compromisos que podien assumir, no únicament amb l'entitat, sinó també amb el conjunt de la societat balear. El qüestionari el varen fer sense saber si governarien o no ni, en cas de tenir responsabilitat de govern, quin seria el pes de la formació dins el conjunt de l'equip de govern.
Malgrat tot, hi va haver partits que varen expressar un compromís molt fort i d'altres que, conscients de les seves possibilitats, varen optar per donar una resposta més realista d'acord amb la seva força. També n'hi va haver que, directament, descartaren totes les propostes de la Plataforma per la Llengua. Després dels quatre anys de legislatura, l'entitat revisa ara el grau de compliment dels diferents compromisos que els partits varen assumir.
Els drets lingüístics en l'àmbit de Consum derogats pel Govern Bauzá no s'han recuperat
Quant a l'àmbit de consum, el PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca i, parcialment, Unides Podem es varen comprometre a modificar la legislació de consum (Llei 7/2014) i de comerç (Llei 11/2014) per tal d'equiparar els drets lingüístics dels catalanoparlants als dels castellanoparlants.
Tanmateix, malgrat que aquests partits han format part de l'equip de govern, no s'ha aprovat la nova llei de consum ni ha tirat endavant la proposta de modificació de la Llei de comerç, que Més per Menorca proposava de l'oposició estant. Així, després de dues legislatures amb Francina Armengol (PSOE-PSIB) al capdavant del Govern, com es pot veure al web de la campanya 'Consumidors de primera', encara no s'han recuperat els drets lingüístics que hi havia abans que el president Bauzá (PP) derogàs la Llei de comerç. A més, per a l'entitat, és especialment preocupant la inacció del govern en la qüestió de la formació ocupacional.