Com la patata ha reduït els plàstics al camp mallorquí
La fundació Mallorca Preservation ha substituït més de 548 quilòmetres de material contaminant als cultius per un film biodegradable fet a partir de la fècula de tubercles
PalmaEls pagesos han cobert tradicionalment els cultius amb plàstics per potenciar la producció, un material contaminant per al qual la fundació Mallorca Preservation ha trobat una alternativa molt més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. L'organització, en col·laboració amb l'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema), ha finançat un projecte que també optimitza el creixement dels cultius, però amb un plàstic 100% biodegradable elaborat a partir de midó de patates.
Des de 2019, Mallorca Preservation ha substituït més de 548 quilòmetres de plàstic convencional per aquesta opció lliure de transgènics. En total han evitat al camp més de deu tones contaminants (10.293 quilograms) gràcies al film ecològic. Fins a 18 explotacions ecològiques a Mallorca s'han beneficiat de l'ajuda i les seves terres estan lliures de microplàstics. "L'agricultura ecològica necessita eines que facilitin el treball diari dels pagesos perquè puguin ser competitius en el mercat. El biofilm és una d'aquestes eines imprescindibles que, a més, té un impacte positiu en el medi ambient", ha explicat el coordinador del projecte, Miquel Serra.
Per part seva, la fundació ha celebrat un acolliment "tan positiu per part d'agricultors que s'han compromès a abandonar permanentment l'ús de plàstics convencionals per afavorir pràctiques agrícoles més respectuoses amb l'entorn".
14 projectes locals
La fundació Mallorca Preservation ha destinat el 2023 més de 300.000 euros a 14 projectes locals en àrees com la conservació marina, la biodiversitat, l'educació ambiental i l'agricultura ecològica i regenerativa. A més de la substitució del plàstic al camp, han finançat la plantació de mil arbres per a ús agrícola, un estudi sobre la població del dofí mular al Parc Nacional de Cabrera enfocat en l'impacte del renou submarí, la implicació de 1.900 joves en un projecte de conscienciació mediambiental i l'inici de l'Observatori de Sostenibilitat Mediambiental de Mallorca, al qual assessoren 17 experts i analitzen més de 50 indicadors ambientals.
Des de la seva posada en marxa el 2017, la fundació Mallorca Preservation ha aconseguit recaptar més de 850.000 euros gràcies a una vintena d'associacions col·laboradores. "La desconnexió entre l'home i la naturalesa ha generat molt de mal i el nostre objectiu és revertir aquest error", ha assegurat el president de Mallorca Preservation, Hans Lenz.