Coronavirus
Societat16/03/2022

Patricia Gómez defensa que "és prest" per retirar les mascaretes als interiors

La consellera de Salut ha dit que estan "molt atents" a la pujada dels contagis dels darrers dies

PalmaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va dir a final de febrer que les mascaretes als interiors s'eliminarien "molt prest". Però passades ja dues setmanes de l'anunci, encara no hi ha cap data concreta per fer aquest pas. La posició de les Balears és que "encara és prest" per retirar aquesta restricció. Així ho ha defensat aquest dimecres la consellera de Salut, Patricia Gómez, en declaracions als mitjans.

En aquest sentit, ha assegurat que "la majoria de les societats científiques consideren que és prest" per no emprar la mascareta en espais interiors i que els països que ho han fet, com ara Dinamarca, "tenen una incidència molt elevada". "És bastant probable que la causa sigui aquesta," ha afegit Gómez, i ha remarcat que "hem d'escoltar els experts".

Cargando
No hay anuncios

El Consell Interterritorial de Salut –que reuneix el Ministeri i les comunitats autònomes– no es reunirà aquesta setmana, però sí que s'ha previst que es convoqui la Comissió de Salut Pública per estudiar quan s'han de deixar de comptabilitzar tots els casos positius o fer aïllaments quan la persona és asimptomàtica. "Hi ha aquest tema damunt la taula", ha informat la consellera. L'objectiu és avançar cap a una situació d'endèmia: "Està canviant el paradigma", ha assenyalat.

Pujada de casos

Pel que fa a l'increment de la incidència que es registra els darrers dies, tant a les Balears com a la resta de l'Estat, la cap del Departament de Salut illenc ha assegurat que estan "molt atents" per veure si es tracta d'un increment puntual o d'una tendència de pujada consolidada. Amb tot, ha avançat que "és difícil que el nombre d'infeccions baixi" amb la relaxació de mesures que hi ha actualment.

Cargando
No hay anuncios

Per acabar, ha informat que la subvariant de l'òmicron, B.A.2, ja és majoritària a les Illes. Segons ha explicat, és responsable de més del 60% dels casos a l'Arxipèlag. És una mutació més contagiosa, però, segons l'experiència en altres països, "no ha generat un increment d'hospitalitzacions". Preguntada per si podem deixar de parlar d'onades, Gómez ha respost que això serà possible "si podem tenir estabilitzats els hospitals i passar a una situació d'endèmia".

Actualment, I'Arxipèlag registra una incidència de 485 casos per 100.000 habitants, lleugerament superior a la notificada fa dues setmanes (446 casos). Menorca és l'illa amb la taxa més alta (597), seguida de Mallorca (509), Eivissa (291) i Formentera (218). La taxa de positivitat a set dies és d'un 15%.