El patrimoni marítim a debat en les primeres Jornades d'Estudis de la Mar
El Museu Marítim de Mallorca organitza aquesta trobada amb experts per tractar temes com la biodiversitat, l'arqueologia subaquàtica i els oficis mariners
PalmaEl Museu Marítim de Mallorca acull les primeres Jornades d'Estudis de la Mar que es duran a terme entre els dies 15 i 24 de febrer amb l'objectiu de conversar i debatre sobre temes relacionats amb la mar i la cultura marinera. D'aquesta manera, es posaran damunt la taula temes com la biodiversitat, l'arqueologia subaquàtica, la relació entre la ciutadania i els museus i els oficis relacionats amb la mar.
Les ponències i taules rodones estaran conduïdes per especialistes en diversos camps juntament amb "persones que han mantingut la flama i l'esperit del Museu durant els darrers quaranta anys", ha explicat el gerent del Museu Marítim, Albert Forés, el qual ha destacat la participació, entre d'altres, de l'oceanògraf Xavier Pastor, fundador de Greenpeace a l'Estat espanyol i que és fill d'un dels fundadors de l'antic Museu Marítim de Mallorca.
El programa es completa amb visites guiades com la que es farà al far del cap Blanc i al Museu de la Mar de Sóller. A més, hi haurà una fideuà amb la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Palma, a la qual participaran el patró major i un mestre artesà xarxaire, que parlaran dels seus oficis i com es realitzaven de manera tradicional.
Precisament, el patrimoni oral és un dels eixos que el museu vol treballar tal com ha indicat el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, que ha afirmat que "hi ha gent que ja té una edat i si perdem els seus testimonis, es perd patrimoni".
Per la seva banda, la consellera de Cultura, Fanny Tur, ha assenyalat que un museu "ja no només és una institució que recull el patrimoni, sinó que també ha de fomentar la reflexió i la recuperació del patrimoni".