Patrulles ciutadanes al metro per expulsar els carteristes
Grups de persones s'organitzen i reclamen endurir el Codi Penal
BarcelonaPorten unes samarretes negres amb les lletres ROAR al centre i fa un parell de setmanes que "patrullen" a la línia verda del metro. Són grups de ciutadans que s'han ajuntat per expulsar els carteristes que actuen al suburbà de Barcelona. ROAR són les sigles de Residents Organization Against Robbery (organització de residents contra el robatori), que ha reunit centenars de persones a Facebook i que ha passat a l'acció a través de les patrulles ciutadanes al metro, tal com ha avançat 'La Vanguardia'. Els grups han seguit l'exemple d'Eliana Guerrero, que des de fa prop d'una dècada aprofita els trajectes que fa en metro per fer fora els carteristes de les parades. Amb la seva actuació les patrulles ROAR volen fer visible que els furts al metro queden gairebé impunes i reclamen endurir el Codi Penal.
Guerrero i els membres del ROAR han sumat esforços i plegats han començat a baixar a les andanes del metro per frenar els lladres. A través d'un grup de WhatsApp, del qual formen part desenes de persones, "cada dia i a qualsevol hora" s'organitzen les patrulles, explica Guerrero en una conversa amb l'ARA. Guerrero, que és agent immobiliària, afegeix que actuen contra els carteristes en els seus trajectes habituals, de casa a la feina, tot i que també busquen altres moments per dedicar-se exclusivament a "patrullar". L'acció es focalitza a la L3, des de Sants Estació fins a Lesseps, que inclou les parades on més es concentren els carteristes: Drassanes, Liceu, Catalunya, Passeig de Gràcia i Diagonal. El pròxim objectiu és sumar més gent per actuar a la línia blava, la L5, sobretot a Sagrada Família i a Verdaguer.
Molts membres de les patrulles ciutadanes són residents de fa anys a Barcelona d'origen estranger: de diversos països d'Europa, de Sud-amèrica i d'Àsia. "Com que tenen cara de turista, són preses fàcils per als carteristes", afirma Guerrero, que és d'origen colombià. Les patrulles van equipades amb un xiulet per alertar de la presència dels lladres i amb un esprai de gas pebre, perquè els carteristes "cada cop són més violents". "Si et resisteixes, ara quan et roben, et peguen", assegura Guerrero. Tot i això, defensa que si "patrullen" diverses persones poden gravar la resposta dels carteristes. Guerrero explica que delata els lladres amb el xiulet i que, si té temps, els porta fins a fora de l'estació de metro. També mira si entre les màquines expenedores veu carteres que els lladres han llençat, un cop han robat els diners, amb la documentació intacta.
Només multes per als furts
Guerrero lamenta que el Codi Penal només imposi multes per als furts de menys de 400 euros. "Els carteristes paguen la multa i tornen al carrer. Els Mossos i els vigilants de seguretat no donen a l'abast", assegura. Per això les patrulles ciutadanes del metro fan una crida al Congrés de Diputats a canviar el Codi Penal i volen recollir firmes perquè no descarten presentar a la cambra una iniciativa legislativa popular (ILP). De les gairebé 56.000 denúncies del primer trimestre de l'any a Barcelona per tota mena de delictes, un 58% han sigut per furts. Fonts dels Mossos apunten que un 28% dels furts tenen lloc al metro.
La policia remarca que si es detecten lladres s'ha d'avisar al 112 i no s'ha de posar en risc la seguretat de ningú. La vigilància del metro la gestionen els Mossos, la Guàrdia Urbana i els treballadors de seguretat privada. TMB recorda que també alerta de la presència dels carteristes amb missatges a través de la megafonia i les pantalles de vídeo.