Tribunals
Societat 05/07/2024

Pau Rigo tornarà a ser jutjat al novembre amb un nou jurat popular

El TSJIB va ordenar repetir el judici i va declarar nul·la la sentència que absolia Rigo

ARA Balears
2 min
A la dreta, assegut entre els advocats i el fiscal, Pau Rigo, acusat de matar un lladre que va assaltar ca seva el 2018.

PalmaL'Audiència Provincial de les Balears preveu celebrar al novembre la repetició del judici contra Pau Rigo, l'ancià de Porreres que va matar a tirs un lladre que va entrar a ca seva el 2018, amb un nou jurat popular i un altre magistrat president. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va ordenar repetir el judici i va declarar nul·la la sentència que absolia Rigo, després d'estimar un recurs de la Fiscalia.

Els fets que es jutgen varen tenir lloc al febrer del 2018 en una casa de camp a Porreres. Pau Rigo, de 78 anys en aquell moment, afronta una acusació per homicidi per la mort d'un dels atracadors. Juntament amb Rigo també seran jutjats tres homes: dos veïns de Campos acusats de planejar el robatori i un tercer al qual haurien encarregat l'execució del cop. Aquest darrer era bessó de la víctima mortal.

Durant l'assalt, el segon que sofria el matrimoni en qüestió de mesos, en una casa de camp aïllada, Rigo va aconseguir agafar una escopeta de caça i va disparar contra un d'ells, que va morir.

El judici va acabar amb un veredicte que inicialment es va interpretar com a condemnatori, però després de detectar que no s'havia assolit la majoria suficient, es varen iniciar una sèrie de recursos pels quals finalment la magistrada va dictar l'absolució.

Redacció del qüestionari que es va entregar al jurat

La controvèrsia va venir de la redacció d'una de les proposicions del veredicte que es va entregar al jurat. Els membres varen descartar per unanimitat que Rigo hagués disparat amb intenció de causar la mort al lladre. A aquest fet apel·la la defensa de l'ancià perquè considera que el veredicte absolutori és indiscutible.

El problema va ser que, en un altre punt posterior del veredicte, el jurat va donar suport per cinc vots, enfront de quatre, xifra que no és suficient per a una condemna, que Rigo era culpable de matar el lladre "estant sotmès a una amenaça, real, seriosa i imminent que va produir una afectació greu del seu enteniment i una deficitària dominació de la seva voluntat".

La defensa de Rigo entenia que aquella redacció anava dirigida a preveure circumstàncies atenuants en cas que s'hagués declarat provat prèviament l'homicidi, però en qualsevol cas, ja que no es va assolir el nombre de vots necessaris per a una condemna, assenyalava que la conseqüència seria una absolució. La sentència posterior va acollir aquell argument i el va recórrer la Fiscalia.

Finalment, el TSJIB va ordenar repetir el judici. Tot i estar en desacord, la defensa de Rigo no va impugnar aquella decisió davant el Tribunal Suprem per afrontar la repetició de la vista "com més aviat millor". "Té 84 anys i no desitja perdre temps. Vol ser jutjat i defensar la seva innocència i honorabilitat, a més d'assegurar la condemna dels seus assaltants", indicava el despatx d'advocats de Jaime Campaner en un comunicat.

stats