Pau Sintes: “El millor? Que Menorca sigui Regió Gastronòmica”
El cuiner fa balanç del seu 2022
PalmaEl 2022 ha estat un any de vertigen per a Pau Sintes Juanico (Alaior, 2000), qui ha rebut a Noruega el reconeixement de millor cuiner jove d’Europa, al certamen internacional de l’Institut de Gastronomia, d’Art, Cultura i Turisme. “Em fa molt content haver rebut aquesta consideració, però també valor molt tot el procés que m’hi ha conduït. Gràcies a la meva candidatura, he conegut molts de productors agroalimentaris de Menorca, des de gent que fa mel fins al gerrer que fa les greixoneres per coure les albergínies plenes amb què concursàrem”, diu el jove.
“A partir del gener faré una estada de quatre mesos al celler de Can Roca, a Girona. Em fa molta il·lusió fer feina i formar-me amb els germans Roca. Em semblen unes persones de gran prestigi i alhora molt humils”, comenta Sintes, que va tornar de Barcelona el mes de maig passat, després d’haver-se graduat en Ciències Culinàries i Gastronòmiques.
Del 2022, allò que més destaca Sintes és que Menorca hagi estat declarada Regió Europea de Gastronomia. “És una gran oportunitat perquè la gent de fora no només conegui l’illa durant la temporada d’estiu, sinó també a l’hivern, quan la població de l’illa pot prendre més consciència de la importància del producte local”, opina qui s’estima més ser conegut com a cuiner que no com a xef. “Un xef és una figura jeràrquica, que imposa el seu criteri. En canvi, un cuiner fa feina en equip”, comenta.
El jove té clar els seus objectius: “Vull continuar formant-me a la Península i a Europa, però per posar en marxa un projecte personal sempre triaré Menorca”. Sintes fa feina ara la cuina de l’hotel Cristine Bedfor de Maó, i alhora s’ha implicat al projecte Degusta-lo del seu poble. “Sempre havia tingut ganes de cuinar per a la gent d’Alaior”.