Societat02/03/2021

Paula Rotger eleva el seu cas de discriminació lingüística al Tribunal Europeu de Drets Humans

A la denúncia s'estableix que s'haurien vulnerat quatre articles del Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals

M.C. / K. O.
i M.C. / K. O.

PalmaPaula Rotger, la treballadora de l'aeroport de Palma que va denunciar que en un control de seguretat la Guàrdia Civil la va discriminar per parlar en català, ha elevat el seu cas de discriminació lingüística al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), segons ha avançat Última Horai ha confirmat Rotger a l'ARA Balears. "Sempre he dit que arribaria fins on calgués per poder desvelar la veritat, i aquí m'han tancat totes les portes", ha explicat la denunciant.

Després que un jutjat de guàrdia, l'Audiència Provincial i el Tribunal Constitucional hagin desestimat la seva demanda, Rotger, a través del seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, ha formalitzat una denúncia (a la qual ha tingut accés l'ARA Balears) contra l'estat espanyol davant del TEDH. A l'escrit expliquen que s'haurien vulnerat quatre articles del Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals.

Cargando
No hay anuncios

En concret, denuncien que s'ha vulnerat el dret a un procés equitatiu perquè no s'ha admès a tràmit la denúncia i no s'ha fet cap mena d'investigació. Sobre això, asseguren que aquest fet posa de manifest una "clara parcialitat del tribunal". A la denúncia destaquen que s'ha vulnerat el dret a la llibertat de pensament de Rotger, que ha patit discriminació "per un motiu de llengua". En aquest sentit, asseguren que aquesta discriminació "ha estat consagrada posteriorment per les autoritats judicials per no haver duit a terme una investigació".

"No ens donen ni l'oportunitat d'investigar, ho neguen perquè diuen que no és veritat. No tenc dret a defensar-me", ha lamentat la treballadora. Rotger reconeix que elevar el seu cas al TEDH serà un procés llarg de dos o tres anys, però "és l'única manera de tenir esperança perquè s'investiguin els fets i es faci justícia", segons la denunciant.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que els fets es varen produir el 25 de juny del 2019 a l'aeroport de Son Sant Joan. Segons va explicar Rotger en aquell moment, va passar el control de seguretat de l'aeroport sense problemes, però 20 minuts més tard, durant un recés de la reunió, dos agents de la Guàrdia Civil la varen anar a cercar i li varen demanar que tornàs a passar el control. El va tornar a passar i es va acomiadar dels guàrdies i els va agrair la seva feina, en català.

Va ser en aquell moment quan un dels guàrdies civils, exaltat, va saltar dient-li que "a l'autoritat se li parla en castellà", segons la treballadora. Ella es va negar a dirigir-s'hi en castellà i, segons assegurà, l'agent va insistir-hi dient "o parles en espanyol o no entres". S'hi va tornar a negar i el policia li va dir que, com que no havia contestat en castellà, als seus ulls "no havia passat el control i no podia entrar a l'aeroport", i la va informar que l'acusaria de "posar en perill la seguretat aèria".

Cargando
No hay anuncios

L'atac catalanòfob resolt a judici

Després de posar la primera denúncia, Paula Rotger va sofrir un atac catalanòfob al seu vehicle perquè el fill d'un guàrdia Civil li va rebentar el vidre del cotxe amb ella i una amiga dins, a més d'agredir-la verbalment. Les dues parts varen arribar a un acord per evitar anar a judici, però la treballadora lamenta que l'agressor es va dedicar a dir "mentides" a través dels mitjans de comunicació aprofitant que no hi havia una sentència que condemnàs els fets. Per això, Rotger va tirar enrere l'acord i va dur el cas a judici, on l'atacant va reconèixer els fets.

Cargando
No hay anuncios

A més d'aquest atac, Rotger assegura que continua rebent amenaces a través de perfils falsos de Facebook en què li diuen que "el campanar t'està esperant" i la insulten dient que és la "rata de l'aeroport". "És gent a que cerca la confrontació i no admet un pensament diferent del seu".