Una pedra Stolperstein per a Emili Darder

El batle republicà ha estat homenatjat amb una placa de l'artista alemany Gunter Demning

Aina Riera Serra
18/12/2018
2 min

PalmaEl batle de Palma, Antoni Noguera, i el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, han assistit aquest dimarts a l'acte de col·locació de l'Stolperstein en record del batle Emili Darder. L'acte ha tingut lloc a la plaça de Cort de Palma i hi han estat presents també els regidors de l'Ajuntament de Palma, la presidenta de l'Associació de Memòria Històrica, Maria Antònia Oliver, la portaveu d'ARCA, Àngels Fermoselle i familiars d'Emili Darder, entre ells els seus nets, Ferran Cano Darder i Emili Cano Darder. D'aquesta manera s'ha volgut homenatjar el batle republicà assassinat per les tropes franquistes l'any 1936.

Un dels néts d'Emili Darder, Ferran Cano, presencia l'acte de col·locació de la pedra Stolpersteine en homenatge a Emili Darder

Ferran Cano ha volgut expressar la seva emoció per aquest acte de recuperació de la memòria històrica. "Quan un ciutadà de Palma vegi un llambordí Stolperstein sabrà que aquí hi va haver una víctima d'un genocidi", ha declarat. Cano ha dit que "avui és un dia en què el poble guanya" i ha afegit que "l'oligarquia feixista no morirà mai perquè sempre hi ha gent que posa els doblers per davant dels sentiments".

L'àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, en col·laboració amb l'escola Monti-Sion, ha impulsat aquest projecte de memòria històrica que per primera vegada a tot l'Estat espanyol homenatja les víctimes del franquisme. Així, ja són 14 les persones que han estat recordades amb un dels llambordins de bronze dissenyats per l'artista Gunter Demning.

A l'acte també han col·locat una pedra en homenatge del president de la Diputació Provincial, Jaume Garcies. El llambordí Stolperstein ha estat col·locat davant l'edifici del Consell de Mallorca.

El president del Consell, Miquel Ensenyat, ha volgut dedicar unes paraules a la ciutadania. “Tot i que aquest homenatge arriba potser massa tard, és moment d’agrair, reconèixer la lliçó d'humanitat, dignitat, amor i respecte que han demostrat les famílies de les víctimes que avui recordam", ha declarat.

També el batle de Palma, Antoni Noguera, ha volgut dir unes paraules. “Emili Darder no és només un símbol individual, és un símbol col·lectiu per totes aquelles persones que varen morir o patir la repressió del franquisme, per tenir unes idees que defensaven la democràcia.”

La presidenta de l’Associació de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha celebrat que les institucions s’hagin bolcat en aquesta iniciativa. “Ja és hora que els monuments històrics estiguin a les institucions i als carrers, no només als cementeris", ha explicat .

La banda municipal de Palma ha interpretat l’himne de Riego, la Internacional i 'La Balanguera'.

El batle republicà Emili Darder

Emili Darder és una de les personalitats polítiques més cèlebres de la ciutat de Palma. Va ser ell qui fundar el Grup d'Acció Republicana de Mallorca, embrió d'Esquerra Republicana Balear, i el 1931 en va ser primer regidor. El desembre de 1933 va ser elegit batle de Palma, càrrec des del qual va impulsar diverses infraestructures per a la ciutat, com la dotació d'aigua i clavegueram, la construcció d'escoletes infantils i la reforma dels serveis sanitaris, entre altres iniciatives. Arran del cop d'estat que desencadenà la Guerra Civil, els soldats de Franco varen capturar-lo i varen tancar-lo al castell de Bellver. El 16 de febrer de 1937 li varen fer un consell de guerra i el varen condemnar a mort. Va ser afusellat al cementeri de Palma, al costat d'Alexandre Jaume i Rosselló, Antoni Mateu Ferrer i Antoni Maria Ques Ventayol.

stats