Pep Socies comparteix els trucs per fer espinagades aquest Sant Antoni
L'ànima gastronòmica de l'antic restaurant Bri de Palma assegura que el 85% de la gent opta per fer-les de llom amb col
PALMAAssegura que la gran majoria (prop del 85%) opta per les espinagades de llom amb col. Pep Socies, tot un referent de cuina i conegut també com a Pep del Bri, comparteix la seva recepta i consells per fer espinagades aquest Sant Antoni. Les fa de col amb llom i d’anguiles, però assegura que les tradicionals espinagades d’anguila han perdut popularitat.
L'espinagada és un dels elements més importants a la celebració de Sant Antoni a sa Pobla. Aquest plat, tradicionalment pobler, s'ha expandit arreu de l'illa i són molts els indrets on es prepara durant les festes del sant. Socies comparteix a les xarxes socials vídeos amb les receptes d’aquest plat tradicional, a més dels tallers que du a terme arreu de l’illa per rebre tot aquell que vulgui aprendre a cuinar-les.
Socies insisteix no té secrets per fer una bona espinagada, sinó trucs, ja que li agrada compartir amb tothom allò que descobreix i fa que millorin les receptes. Segons aquest pobler es tracta d'"enriquir, evolucionar i aconseguir que surtin coses noves i gaudir encara més”. Això sí, li agrada que també ho facin amb ell.
El truc principal és que la pasta sigui com més prima millor. Cal tenir en compte que, com que l'espinagada és un plat que va tapat, hi ha dues capes de pasta i, si són molt gruixudes, no està tan ben elaborat, sobretot pel que fa a la textura. “Una espinagada és com un tros de taula amb la pasta gruixuda”, diu entre rialles. Encara que ell les fa de llom amb col i d'anguiles, n'hi ha altres versions que també han guanyat popularitat.
-
Per a la pasta
- 1 kg de farina
- 375 cl d’aigua
- 75 g de saïm
- Mig tassó d’oli d’oliva
-
Per al farcit
- 330 g de col tallada i neta
- Un porro
- Una ceba
- Un quart de colflori
- 75 g de carn magra de porc tallat a daus
- 30 g de cansalada de porc
- 30 g de panses
- 5 alls picats
- Sal
- Oli
- Pebre bo
- Pebre vermell coent
- Pebre vermell dolç
-
Elaboració
El primer que s'ha de fer per preparar l'espinagada és la pasta. Dins un recipient mesclarem el saïm, l'oli i l’aigua i hi abocarem la farina. Un cop haguem pastat i mesclat els ingredients, sabrem que la massa està feta quan no s'aferri a les mans i sigui flexible i manejable. Després, la dividirem en dues parts. N'aprimarem una i farem un rectangle. Per al farcit, haurem de fer netes les cols i tallar-les. Farem el mateix amb la ceba i la colflori. Una vegada tallades, s'han de trempar amb oli, els alls, pebre bo, pebre coent i sal. Amb la pasta oberta, hem de fer una petita capa de verdures, una altra de la carn prèviament trossejada i després ho hem de tornar a tapar amb dues capes més: una de panses ben repartides i una altra de verdures. Un pic que tinguem tot el farcit ben muntat dins l'espinagada, l'haurem de tancar i coure. Per a la cocció, la podeu dur al vostre forn de confiança o coure-la vosaltres mateixos a uns 190 graus de temperatura durant una hora.
-
Per a la pasta
- 1 kg de farina
- 375 cl d’aigua
- 75 g de saïm
- Mig tassó d’oli d’oliva
-
Per al farcit
- Un manat de bledes
- Un manat d’espinacs
- Grell
- 150 g de pèsols
- Anguiles netes
- Julivert
- 5 alls
- Sal
- Oli
- Pebre bo
- Pebre coent
-
Elaboració
Dividim la pasta en dues parts. N'aprimarem una i farem un rectangle.Per al farcit, haurem de fer netes les anguiles i tenir-les des del dia anterior trempades amb pebre, oli i pebre coent. Després, haurem de tallar-les a trossos. Una vegada tallades, s'han de trempar amb grells, alls i julivert picat. També hem de trempar la verdura amb pebre bo, pebre coent i sal. Amb la pasta oberta, hem de fer una petita capa de verdures, una altra de pèsols i una d'anguiles; i després ho hem de tornar a tapar amb dues capes més: una de verdures i una de pèsols. Un pic que tinguem tot el farcit ben muntat dins l'espinagada, l'haurem de tancar i coure. Per a la cocció, la podeu dur al forn a uns 190 graus de temperatura durant una hora.