Crisi climàtica

La pèrdua de gel als pols no té aturador: nou mínim històric al febrer

Les dades de Copernicus també conclouen que ha estat el tercer febrer més càlid al planeta des que hi ha registres

Imatge d’aquest dilluns del desgel 
a l’Antàrtida Occidental.
06/03/2025
2 min
Regala aquest article

BarcelonaL’extensió de gel marí dels dos pols del planeta va tornar a registrar un mínim històric global diari a principis del mes de febrer, i va superar el rècord assolit el mateix mes del 2023. De fet, durant la resta de febrer les xifres van continuar superant el rècord de l’any passat. Així ho conclouen les dades publicades aquest dijous pel servei de canvi climàtic del programa europeu Copernicus, que corroboren el desgel cada cop més accelerat a causa de l’escalfament global.

Pel que fa al gel marí de l'Àrtic, va assolir la seva extensió mensual més baixa en un mes de febrer, concretament un 8% per sota de la mitjana. Aquest és el tercer mes consecutiu en què l'extensió glacial estableix un rècord per al seu mes corresponent. El gel marí de l'Àrtic s'acosta actualment a la seva màxima extensió anual i hivernal, que normalment es produeix al març.

Pel que fa al gel marí antàrtic, va assolir la quarta extensió mensual més baixa al febrer, concretament un 26% per sota de la mitjana. La combinació de les dades extretes dels dos pols han donat com a resultat aquest nou rècord global.

En el seu últim informe Copernicus assegura que l'extensió diària del gel marí a l’Antàrtic fins i tot podria haver baixat més a finals de febrer. Una dada que encara s’ha de contrastar, però que significaria “el segon mínim més baix registrat pel satèl·lit” en aquesta zona, segons explica el mateix programa.

Dinou mesos superant els 1,5 °C

Pel que fa a la temperatura de l’aire, les dades determinen que aquest ha estat el tercer febrer més càlid des que hi ha registres al conjunt del planeta. La temperatura mitjana global ha estat de 13,36 °C, que són 0,63 °C per sobre de la mitjana de febrer de 1991-2020, i només 0,03 °C per sobre del febrer del 2020, el quart més càlid.

Aquesta temperatura mitjana queda 1,59 °C per sobre de la mitjana estimada del període preindustrial (1850-1900). Per tant, aquest ha estat el dinovè dels últims vint mesos en què la temperatura mitjana global de l'aire superficial ha superat els crítics 1,5 °C.

“El febrer del 2025 ha continuat la ratxa de temperatures rècord o gairebé rècord observades durant els últims dos anys”, explica en el comunicat la responsable estratègica per al clima del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF), Samantha Burgess. “Una de les conseqüències d'un món més càlid és la fusió del gel marí”, conclou.

La temperatura mitjana global de l'hivern boreal –del desembre del 2024 al febrer del 2025– va ser la segona més alta registrada mai, amb 0,71 °C per sobre de la mitjana de 1991-2020 d’aquests tres mesos. Aquesta dada queda només 0,05 °C per sota del rècord establert l’hivern passat.

Pel que fa a Europa, la temperatura conjunta del mes de febrer va ser de 0,44 °C, uns 0,4 °C per sobre de la mitjana del febrer del període 1991-2020. Aquesta dada fa que aquest mes quedi “molt fora” dels 10 febrers més càlids a Europa, segons informa Copernicus.

Pel que fa a la temperatura mitjana de la superfície del mar, durant el febrer va ser de 20,88 °C, el segon valor més alt registrat en aquest mes, i tan sols 0,18 °C per sota del rècord de febrer de 2024.

stats