Pèrdua de memòria, epilèpsia i ictus: els "devastadors" efectes neurològics del covid-19
Un estudi fet a partir de 154.000 persones revela que el virus hauria causat 40 milions de trastorns nous
BarcelonaHaver superat el covid augmenta el risc de patir problemes neurològics, com ara pèrdues de memòria, ictus, epilèpsia o tremolors involuntaris, a un any vista. Investigadors de la Universitat de Washington a Saint Louis, als Estats Units, han avaluat 14 milions d’historials mèdics i han conclòs que les persones que s’han contagiat de SARS-CoV-2 són un 50% més propenses a patir un ictus durant els dotze mesos posteriors a la infecció, però també a tenir un 77% més de risc de desenvolupar problemes de memòria i un 80% més de presentar episodis d’epilèpsia o convulsions. L’estudi, que s’ha publicat a la revista Nature Medicine, ha detectat un 7% més de lesions neurològiques en persones que havien tingut contacte amb el covid que entre les que no l’havien superat. A més, calcula que la infecció ha causat almenys 40 milions de trastorns neurològics nous arreu del món. “Els resultats mostren els efectes devastadors a llarg termini de la pandèmia”, afirma l’autor principal, el doctor Ziyad Al-Aly.
L’equip d’epidemiòlegs i neuròlegs va mesurar la salut del cervell de 154.000 persones que havien donat positiu per covid entre l’1 de març del 2020 i el 15 de gener del 2021 i la va comparar amb la de dos grups de control. El primer, de 5,6 milions de persones que no van tenir covid durant el mateix període (o almenys no ho sabien ni tenien cap prova que ho demostrés), i el segon, de 5,8 milions de persones, la informació de les quals s’havia recollit d’una base de dades prèvia a l’esclat de la pandèmia. Els investigadors van estudiar 44 trastorns cerebrals i neurològics entre pacients hospitalitzats i no hospitalitzats, inclosos els ingressats a la unitat de cures intensives (UCI), però també entre individus que havien tingut infeccions lleus.
L'estudi constata que els problemes de memòria o boira mental són un dels símptomes més comuns relacionats amb el virus. En comparació als grups de control, els que van contraure el virus tenien un 77% més de risc de desenvolupar problemes de memòria, que “es resolen en algunes persones, però persisteixen en moltes altres”, alerta Al-Aly. A més, les que havien passat el virus eren un 50% més propenses a patir un ictus isquèmic; un 80% a patir epilèpsia o convulsions; un 43% a patir trastorns com ansietat o depressió; un 35% a tenir mals de cap recurrents, i un 42% a patir trastorns del moviment, com contraccions musculars i tremolors. L’estudi també indica que els afectats per la infecció tenien un 30% més de probabilitats de patir problemes oculars, com visió borrosa, sequedat i inflamació de la retina, i un 22% més, acúfens o xiulets a les orelles.
"No és tan benigne"
Tot i que estudis anteriors havien examinat un conjunt (més reduït) de lesions neurològiques en pacients hospitalitzats, Al-Aly defensa que el seu estudi demostra que aquests trastorns s’observen independentment de l’edat, el sexe o els hàbits de vida i la gravetat del contagi. “Els nostres resultats mostren que el virus no sempre és tan benigne com alguns creuen”, afirma.
L’estudi també suggereix que en la majoria de casos la infecció de covid va ser el desencadenant dels problemes neurològics. “Estem veient lesions cerebrals en individus prèviament sans i en aquells que han tingut infeccions lleus. Tant se val si has fumat o no, o si has tingut altres hàbits o condicions poc saludables”, afirma Al-Aly. La vacunació tampoc no és un factor a tenir en compte: molt poques persones s’havien vacunat en el període en què es va fer l’estudi, perquè les vacunes encara no estaven àmpliament disponibles. Les dades també són anteriors a les variants delta i òmicron, més transmissibles però menys agressives.
Un altre estudi publicat a Nature Medicine i dirigit per Al-Aly va trobar que les vacunes redueixen lleugerament –aproximadament un 20%– el risc de patir problemes cerebrals a llarg termini. “Definitivament, és important vacunar-se, però també és important entendre que no ofereixen una protecció completa contra aquests trastorns neurològics a llarg termini”, adverteix Al-Aly.