Una cinquantena de periodistes de les Illes reclamen “respecte” a les empreses davant els ERTO
L'SPIB i l'APIB convoquen una vintena de treballadors dels mitjans per advertir del "deteriorament de la democràcia" derivat de la seva precarietat laboral
PalmaUna cinquantena de periodistes dels principals mitjans de la comunitat autònoma han acudit aquest horabaixa a la convocatòria del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB) i l'Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB) a la plaça de Cort per denunciar els darrers Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que han afectat el sector. Els treballadors del sector exigeixen "respecte" a les seves empreses i als polítics, que protegeixin "el periodisme lliure i professional com a valor primordial de la democràcia".
L'SPIB i l'APIB han redactat un manifest conjunt titulat "#SOS Periodisme" per defensar "molts companys amenaçats" amb l'atur i per les condicions de feina que pateixen tots els professionals dels mitjans. Segons ambdues entitats, la situació que viuen els treballadors són "determinants" perquè la societat estigui "ben informada" i que la seva precarietat laboral es tradueix en un "deteriorament de la democràcia".
Les organitzacions destaquen al manifest que el periodisme és "l'eina de la societat" per "garantir" el dret constitucional dels ciutadans a rebre una informació "lliure i veraç". "La informació de qualitat, obtinguda, elaborada i transmesa amb criteris professionals és essencial per mantenir i millorar els sistemes democràtics", han recordat en el manifest.
El sindicat i l'associació denuncien la "constant degradació" de la professió, primer arran de la transformació digital, després amb la crisi econòmica del 2008 i ara amb el coronavirus. Davant això, es troben amb una pèrdua de poder adquisitiu i situació d'inestabilitat i fragilitat, més pronunciada en el cas dels mitjans privats.
Per la seva banda, el secretari general de l’SPIB, Urko Urbieta, ha declarat que “la situació del periodisme a les Balears és crítica”. A hores d’ara “hi ha dos ERO en marxa i un ERTO” i estan “desmantellant El Mundo i el dBalears”, ha afirmat. Contra això, demanen a les institucions “que facin alguna cosa més que publicitat institucional, que ajudin els mitjans i que intentin evitar els acomiadaments que succeiran a finals d’any”, ha reclamat Urbieta.
"La nostra precarietat, la teva desinformació"
"Diaris, ràdios, televisions i webs de notícies, que tantes vegades donen veu a les demandes de col·lectius maltractats, silencien les seves pròpies misèries", han lamentat. A banda de patir reduccions de plantilla i salaris, el sector es veu afectat per l'externalització de serveis i els falsos autònoms, han assenyalat.
Els periodistes d'ambdues organitzacions han advertit que "cada vegada que tanca un diari o una revista, que s'apaga una emissora, es perd pluralitat i s'empobreix el periodisme". Per tot això, el sector s'adreça als ciutadans per demanar-los que reflexionin sobre la "situació alarmant" i els ajudin a reivindicar la millora de les seves condicions laborals perquè amb l'empitjorament de la seva feina "tota la societat perd". "La nostra precarietat és la teva desinformació", avisen.