Societat10/11/2016

"Em van enganyar": el periple de la jihadista de Rubí que va intentar arribar a Síria amb el seu fill

Samira Yerou, de 33 anys, es penedeix de tot i accepta una pena de presó de 5 anys. La Guàrdia Civil assegura que era un actiu de Daeix d'alt nivell

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridDia 23 de desembre del 2014. Samira Yerou, de nacionalitat marroquina i resident a Rubí, és detinguda a la frontera turca a punt d'entrar a Síria amb el seu fill de 3 anys. Pocs dies abans havia agafat un vol des de Barcelona fins a Istanbul. Tenia un únic objectiu: arribar fins a Rakka, controlada per l'Estat Islàmic, per casar-se, estudiar la xaria, "viure bé, tenir un bon sou". "Deien que el califat era una lloc segur per als nens", ha relatat aquest dijous davant del jutge a l'Audiència Nacional.

Segons els testimonis de la Guàrdia Civil, Yerou era un alt actiu de Daeix. Seria la dona resident a Espanya que ha apuntat més alt dins l'Estat Islàmic i se li hauria encomanat la futura tasca de captació des de Síria, apunten els investigadors. "El cas ens va sorprendre, perquè té contactes d'enorme qualitat sobre el terreny", ha assegurat un dels pèrits que va extreure la informació tant dels seus dos mòbils com una tauleta electrònica i un portàtil.

Cargando
No hay anuncios

Yerou, que durant els 3 mesos empresonada a Turquia va arribar a fer dir per telèfon al seu fill "vull degollar el policia" per demostrar la seva radicalitat a qui havia de ser el seu futur marit, s'ha mostrat avui penedida de tot i ha acceptat una pena de 5 anys i 2 mesos de presó, 10 anys de llibertat vigilada i 15 d'inhabilitació per pertinença a organització terrorista. Ha expressat durant la vista que ha abandonat qualsevol activitat relacionada amb la violència terrorista i que la rebutja. A més, espera que la seva renúncia serveixi com a exemple per a altres persones, sobretot dones, perquè s'apartin del jihadisme.

La Fiscalia demanava fins a 9 anys de presó, però ha arribat a un acord amb la seva defensa perquè són pocs els casos en què l'acusada confessa des d'un primer moment el propòsit del seu viatge –la majoria de detinguts al·leguen que eren a Turquia fent turisme– i no escatima detalls en els noms dels membres de la cèl·lula amb qui estava en contacte. "Està penedida, ha reconegut el seu error, i com qualsevol mare vol una vida senzilla i normal amb el seu nen", ha defensat el seu advocat.

Cargando
No hay anuncios

Objectiu: tornar a veure el nen

Des del març del 2015, quan la van extradir a Espanya, que Yerou, de 33 anys, no veu el seu nen –el pare se n'ha quedat la custòdia– i està empresonada en règim d'aïllament. "No vull saber res d'aquesta gent, que em van enganyar i es van aprofitar d'un moment que vaig estar molt malament. L'únic que vull és estar amb el meu fill i refer la vida", ha relatat enmig de plors. Assegura que si va viatjar amb el nen fins a Síria és perquè "no podia deixar-lo", perquè "ho és tot" per a ella.

Cargando
No hay anuncios

Com arriba Yerou, a més de radicalitzar-se ella, a fer dir al seu fill que degollaria un policia? Segons ha explicat, va començar a interessar-se per l'Estat Islàmic després que la desnonessin de la casa que tenia a Cerdanyola i tornés al poble dels seus pares al Marroc amb el seu fill l'estiu del 2013. No té bona relació amb el seu marit, que llavors va anar a viure a Colòmbia, on va trobar feina. "M'avorria i vaig començar a xatejar per internet", ha recordat, "no seguia el tema de la guerra ni de la religió, simplement tenia un sentiment contra Baixar Al-Assad".

Contactes per Facebook, Skype, WhatsApp i Twitter

Cargando
No hay anuncios

Però els contactes que va fer, tant via Facebook, com Skype, WhatsApp i Twitter, segons els investigadors, no van ser qualssevol. Va teixir una xarxa al més alt nivell i va ser rebuda a l'aeroport, a Istanbul, per un membre destacat de Daeix que li va passar els contactes per travessar la frontera. Acabava de rebre l'aval d'un membre destacat de Daeix al Marroc implicat en els atemptats de Casa Espanya a Casablanca, però indultat pel rei marroquí. Era el 4 de desembre, el mateix dia que el seu fill feia 3 anys. Va viatjar al seu país natal i va treure 2.000 euros d'un compte al seu nom.

El dia 11 de desembre d'aquest mateix mes va tornar a Barcelona, es va comprar una tauleta i va contractar una línia telefònica de veu i dades. Aquell dia va trucar set vegades a un telèfon de Síria, i amb la targeta de crèdit d'un familiar va treure dos bitllets per volar a Istanbul el dia 16. Dos dies abans del viatge havia tret 2.500 euros, en aquesta ocasió, d'un compte obert a nom del seu fill. La policia turca l'acabaria detenint juntament a un grup de dones musulmanes d'arreu d'Europa. "Molta gent està enganyada per intentar entrar al califat", ha conclòs.