El personal del Conservatori Superior i de l'ESADIB farà una setmana de vaga
Serà entre el 18 i el 22 de novembre, per denunciar "els incompliments continuats" de la Conselleria d'Educació
PalmaEls treballadors de Fundació per als Estudis Superiors de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears (FESMAE), que inclou el Conservatori Superior de Música i l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESADIB), faran vaga entre el 18 i el 22 de novembre. Segons assenyalen en un comunicat, els motius són "els incompliments continuats i els menyspreus per part dels responsables de la Conselleria d'Educació i Universitats".
Després de quasi dos anys de reunions i peticions "que han estat obviades", la situació s'ha fet "insostenible". "Veim com les nostres condicions de feina, tant de personal docent com de personal d'administració i serveis, no milloren, sinó més aviat el contrari, i qui ho acaba pagant és el nostre alumnat, que veu com el seu dret a una educació superior artística pública i de qualitat es va fent més enfora cada dia", diuen.
Les reclamacions
Els professionals asseguren que la seva voluntat és arribar a acords, per evitar arribar a la vaga. Per aconseguir-ho, exposen les reclamacions:
- Adequació dels sous dels Tècnics Especialistes (TE). De conformitat amb l'establert als pressuposts per a l'any 2023, la FESMAE ha d'actualitzar les taules salarials dels TE. Els efectes econòmics tindran efectes a 1 de gener de 2023.
- Pagament del complement de dificultat tècnica per al reconeixement de la investigació i la transferència de coneixement per al cos de Tècnics Superiors. "Aquest complement, aprovat en Patronat de la FESMAE el 12 de maig de 2023, s'hauria d'haver començat a cobrar el setembre de 2023. Ara com ara, no han començat cap negociació de les bases que regulen aquest complement. Es demana el pagament del complement i els endarreriments de manera retroactiva des de setembre de 2023".
- La calendarització "imminent" de l'equiparació de les condicions laborals dels Tècnics Especialistes als Tècnics Superiors tal com preveu l'acord ja signat "i que la Conselleria incompleix". La FESMAE disposa de dues categories de professorat que exerceixen les mateixes funcions. A més, així com es va acordar al mateix patronat de la FESMAE el 12 de maig de 2023, s'ha d'avaluar la passibilitat que els llocs que a partir de l'execució de l'OPE s'ocupin durant tres anys consecutius al 90% es puguin convertir en llocs de Tècnic Superior.
- Els professionals de la FESMAE també exigeixen la no publicació de les instruccions acadèmiques, d'organització i de funcionament corresponents als ensenyaments artístics superiors per al curs acadèmic 2024/25 "perquè el curs ja està en marxa i, a més a més, aquestes instruccions són molt ambicioses i necessiten un procés de negociació que no s'ha tingut". "També els treballadors perden drets laborals i la Direcció General d'Universitat i Ensenyament Artístics manifesta que són un experiment de la nova EPE (Ens Públic Instrumental). El comitè considera que mai s'ha de legislar amb experiments, que quan la normativa és publicada ja és aplicable. La normativa s'ha de negociar."
El personal PAS també té les seves pròpies reclamacions: una nova relació de llocs de treball, amb la definició de funcions de cada lloc de feina; pujada de categoria professional segons les responsabilitats i tasques executades; revisió i equiparació de contractes, plusos i sous i reestructuració del PAS, tant pel que fa a redefinició com a la creació de noves places. També demanen treure a concurs les places vacants i les substitucions, i en posen alguns exemples.