Les persones a bord de la pastera amb 11 desapareguts eren joves autoorganitzats que volien arribar a Formentera

De moment no s'ha trobat el cos de cap dels que varen morir en el trajecte, que va durar almenys 11 dies

Unapastera en aigües balears.
ARA Balears
20/10/2024
3 min

PalmaLes persones a bord de la pastera que el divendres passat 11 d'octubre va ser localitzada entre Menorca i Sardenya, tres dels quals varen ser rescatats i 11 estan desapareguts, eren un grup de joves algerians que es va autoorganitzar amb la intenció d'arribar fins a Formentera. De moment, segons Europa Press, no s'ha trobat el cos de cap dels que varen morir en el trajecte, que va durar almenys 11 dies i en el qual es varen desviar diversos quilòmetres al nord-est de la seva destinació en circumstàncies encara per determinar.

Així ho han traslladat els tres supervivents, dos de 15 anys i un de 21, a la defensora de drets humans i fundadora del col·lectiu Caminando Fronteras, Helena Maleno, que era a Mallorca quan els serveis d'emergències varen informar sobre la troballa de la pastera i que està en contacte amb els familiars de les víctimes.

Tant el col·lectiu com organitzacions com la Creu Roja estan duent a terme el que es coneix com la "reconstrucció" de la pastera, que consisteix a intentar identificar-ne els ocupants desapareguts per saber què els va passar i, en el millor dels casos, localitzar-ne els cossos i lliurar-los a les famílies. "Tenen dret a saber la veritat", subratlla Maleno. De moment ja han pogut posar nom als tres que es varen salvar, que es trobaven indocumentats.

"Que hi hagi supervivents ha permès als familiars tenir un relat del que ha passat. En moltes ocasions ni tan sols hi ha algú que pugui explicar-ho", explica Maleno, que incideix en el fet que el més gran dels rescatats coneixia un dels desapareguts i des de l'hospital va accedir a parlar amb la seva família "malgrat haver de reviure el trauma".

El rescat

Va ser sobre les 12.30 hores del divendres 11 d'octubre quan un veler de bandera francesa que navegava entre Menorca i Sardenya, aproximadament a unes 100 milles a l'est de Palma, va albirar l'embarcació en la qual es trobaven els tres supervivents. La tripulació va avisar el servei de salvament francès, el MRSC, que va sol·licitar col·laboració a Salvament Marítim de les Balears.

Fins a la ubicació s'hi va desplaçar un helicòpter, que va recollir els joves i els va evacuar a l'hospital de Son Espases, on van ingressar al voltant de les 15.30 h. Una setmana després, un dels menors d'edat continuava ingressat a l'UCI, encara que es trobava estable, mentre que els altres dos ja han rebut l'alta mèdica.

Després del rescat, els supervivents varen explicar que havien sortit feia uns 20 dies des d'Algèria i, encara que en un primer moment no van saber especificar amb quantes persones més varen emprendre el viatge, sí que varen dir que tots ells havien perdut la vida en el trajecte.

Pel que fa als desapareguts, no hi ha notícies. Després de la troballa de la pastera, els efectius de Salvament Marítim varen dur a terme una batuda per la zona per tractar de localitzar la resta d'ocupants, sense èxit, i una setmana després ni les autoritats espanyoles ni Caminando Fronteras tenien coneixement que França estigués cercant-los.

La ruta algeriana s'ha convertit amb els anys en la més mortífera del Mediterrani occidental, assegura Maleno, que lamenta la manca de mitjans per cercar les persones desaparegudes a la mar. Segons el recompte de Caminando Fronteras, entre gener i maig d'enguany almenys 175 persones varen perdre la vida intentant fer un viatge similar al d'aquests 14 joves. Són 73 més que en el primer semestre de 2023, que es va tancar amb 434 víctimes.

stats