Unes 15.000 persones amb discapacitat intel·lectual pateixen, a més, un trastorn mental
La consellera assegura que el 75% d'aquestes persones encara no estan diagnosticades
Palma“A les Illes Balears devers 30.000 persones pateixen discapacitat intel·lectual i la meitat -unes 15.000- tenen, a més, un trastorn de salut mental”, ha explicat la consellera de Salut, Patricia Gómez, que ha afegit que el 75% d’aquestes persones no estan diagnosticades, d’aquí la importància d’avançar en el diagnòstic precoç per poder oferir l’atenció adequada des de tots els àmbits
Gómez i la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, han inaugurat aquest divendres la I Jornada de Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual de les Illes Balears, que ha organitzat el Servei de Salut en col·laboració amb la Fundació Amadip-Esment.
Gómez ha destacat la feina que desenvolupa l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears, emmarcada en el Pla Estratègic 2016-2022, que té per objecte donar resposta a les necessitats que han expressat els professionals, els gestors dels serveis sanitaris, les associacions de pacients i familiars i la ciutadania en general.
Així mateix, la consellera de Salut s’ha referit als objectius del Pla de Salut Mental i ha destacat l’impuls a l’equitat assistencial en tots els sectors de les Illes; la reorganització de recursos, unitats i serveis ja existents per adaptar-los a les necessitats detectades i als nous reptes; l’increment de la participació, amb nous espais de coordinació; la millora de l'atenció per arribar a més patologies fins ara menys tractades del que és necessari, i la creació de l’Observatori del Suïcidi.
Per part seva, la consellera Fina Santiago ha destacat que la creació d’una estructura d’atenció a persones amb diagnòstic de salut mental a les Balears era un objectiu de legislatura. “Ja tenim una xarxa pública de centres ocupacionals, servei d’habitatge i acompanyament”, ha remarcat. Ara, ha afegit, es pot aprofundir en la qualitat i l’especificitat dels serveis.