Entre 800 i 1.000 persones esperen una plaça de dependència en una residència a Balears
Són dades fetes públiques durant la presentació de l'anuari de l'envelliment 2018
PalmaHi ha entre 800 i 1.000 persones a la llista d'espera per obtenir una plaça de dependència en una residència de gent gran. El temps d'espera, per tenir-hi accés, és d'entre una sretmana i tres mesos pels usuaris de grau 3, els més greus i amb prioritat. Reduir-lo, així com generar més places, o bé incidir en la tendència de dur el servei a casa són els grans reptes que s'han d'assumir segons han conclòs els responsables de l'anuari de l'envelliment del 2018.
"Ara mateix es treballa en la línia de la concertació de places i per oferir més suport assistencial", han explicat des de la Conselleria de Serveis Socials. "Mentre esperen, se'ls dona una prestació vinculada a les seves necessitats", ha afegit.
A l'informe se certifica que els darrers anys hi ha hagut un increment rellevant de persones grans a la societat balear, que representen el 15,33% de la població. L'esperança de vida s'incrementa, la de les dones està establerta en els 85,5 anys i la dels homes, en 80,3 anys. Per primera vegada, a més, es detecta una doble dependència amb les persones que, a més, tenen una discapacitat, un tema que ocupa un dels capítols de l'anuari. Un dels responsables, Vicenç Ferretjans, psicòleg de Mater Misericordiae, ha explicat que les preocupacions de l'afectat de la doble dependència són semblants a les de fa deu anys. "La gent vol saber si hi haurà serveis d'atenció o si podran accedir als recursos per mantenir la unió familiar com més temps millor".
A la radiografia de gent dependent hi predominen les dones. El 67,67% de les persones majors de 65 anys ho són. A més, la distribució per illes indica que la població envellida es concentra sobretot
a Mallorca i especialment a Palma. El 80,3% de la població de 65 anys o més viu a Mallorca; el 8,7%, a Menorca; el 10,1%, a Eivissa i el 0,9%, a Formentera. Però, a més, és rellevant destacar que, de la població envellida de Mallorca, quasi la meitat (el 46,21%) es registra a Palma, és a dir, 63.474 persones de 65 anys o més. Per tant, s'identifica una concentració més gran als nuclis
urbans, igual que ocorre a la resta del país.