Els pescadors de Menorca clamen contra la normativa europea que fa inviable l'activitat

No descarten dur a terme més jornades reivindicatives i adverteixen que estan "al límit"

Part de la flota pesquera de Menorca ha reivindicat els seus drets al Port de Fornells.
Iván Martín
04/06/2021
2 min

MaóLa flota pesquera menorquina ha secundat de manera unànime la jornada de vaga convocada per les confraries del Mediterrani amb l'objectiu de rebutjar la normativa europea que redueix fins al 40% els dies de pesca. Els menorquins adverteixen que estan "al límit" i no descarten realitzar més concentracions després de la vaga d'aquest divendres. Les protestes s'han fet més visibles en el port de Fornells i en el de Ciutadella.

El patró major de la confraria de pescadors de Ciutadella, Xavier Marqués, reconeix que el col·lectiu està "fart" de tantes restriccions: "No som un sector acostumat a fer vagues perquè ja perdem suficients dies per mal temps, però no ens queda una altra. Estam al límit, no podem més i hi ha cansament generalitzat". I afegeix: "Si volen que no hi hagi peix en el mercat i els supermercats, o solament poder comprar el del Congo o el Senegal van per bon camí".

Protesta dels pescadors a Menorca

A més, Marqués considera que hi ha marge perquè Brussel·les recapaciti i paralitzi una normativa que consideren "injusta" i que "condemna" al sector a la inviabilitat econòmica: "És una qüestió de voluntat, quan volen ho fan ràpidament i de la mateixa manera que s'ha fet es pot desfer. El sector ja venia ferit per la falta de relleu generacional dels joves i ara només faltaven aquestes normatives que compliquen encara més el futur de la professió", i adverteix: "Correm el seriós risc de no trobar peix fresc a les llotges i mercats, i caldrà recórrer al peix congelat i d'importació".

Finalment, el patró major de Ciutadella recorda que la flota s'ha vist obligada a adaptar-se a múltiples normatives en els darrers anys, alguna de les quals de difícil explicació: "Emprar les xarxes grans en el Mediterrani és absurd perquè la majoria d'espècies són petites. És la demostració que qui legisla ho fa des d'un despatx a Brussel·les i mai ha sortit a pescar. Defensam la gestió de les nostres aigües, amb l'objectiu de treure un benefici social, econòmic i gastronòmic. És perfectament compatible amb la sostenibilitat". Pel que fa al suport dels partits polítics, Marqués reclama coherència: "Està molt bé el suport a l'àmbit local, però són els mateixos partits que governen a Europa. No pot ser que qui determini les normatives siguin els lobbies ecologistes, ja que els ciutadans voten uns representants per a prendre les decisions".

stats