Els petits empresaris i botiguers illencs, a la corda fluixa pel coronavirus

El ministre Ábalos dona per fet que l'estat d'alarma es prorrogarà i és probable que molts comerciants no ho puguin superar

Les botigues i negocis del centre de Palma, tancats el primer dia laborable després de la declaració de l'estat d'alarma
Catalina Riera
16/03/2020
3 min

PalmaEls petits empresaris i botiguers no saben com afrontar les despeses fixes davant la declaració d'estat d'alarma a causa del coronavirus, que impedeix que la majoria puguin fer feina. Segons l'advocat laboralista José Manuel Raya, molts poden suportar aquesta situació "com a máxim 30 dies" i, si s'allarga, "s'hauran de prendre mesures de pes". Molts propietaris de petits negocis, explica, es plantegen fer Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) davant d'aquesta situació. "Ens trobam en un moment d'incertesa i de moltíssima preocupació. No em vull imaginar les conseqüències que pot tenir una aturada d'aquesta magnitud. Estam molt amoïnats", comenta el president de l'Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca (Pimeco), Toni Fuster.

Tenen uns "estalvis limitats", diu el copropietari del conegut bar palmesà Molta Barra, Nacho Summers, i cap "pot pagar més d'un mes als empleats o assumir els costos mensuals sense tenir ingressos". El propietari de la botiga de roba Seattle Vintage Store, Javier Taltavull, passa per la mateixa situació i lamenta que, si s'allarga més de 15 dies, es veurà obligat a "reduir sous". I tot indica que ho haurà d'acabar fent, perquè aquest mateix dilluns el ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha dit que és "evident" que s'haurà de prorrogar.

Els botiguers esperen que el president d'Espanya, Pedro Sánchez, expliqui les ajudes que donarà al petit comerç i consideren que un dels factors que més els perjudica és "continuar pagant impostos mentre l'activitat econòmica està aturada", segons Taltavull. "És absurd abonar la quota d'autònom i les despeses fixes si t'has de passar un mes tancat a casa de manera obligada. S'haurien de llevar aquestes càrregues fins que passi la crisi i comencem a remuntar", hi insisteix Nacho Summers.

Els petits empresaris viuen amb angoixa la crisi del coronavirus

Els venedors de les botigues de roba s'enfronten ara, a més, al fet que han de fer front als pagaments dels estocs de la temporada de primavera. La propietària de la botiga Draps de Palma, Maria Estrany, explica que aquesta crisi l'agafa "amb les compres fetes", però entén que en aquests moments el seu sector "és innecessari" i començarà a vendre quan pugui. "Sempre he tingut molta fe. El petit comerç és poble i, si remunta, serà gràcies als veïns. No pens que el Govern ens salvi, mai ens ha ajudat i no crec que ara comenci", afegeix.

Per altra banda, els empresaris de la restauració creuen que la situació que tindran després del coronavirus serà ben diferent de la viscuda fins ara. Amb vista al futur s'estan plantejant "models de negoci" diferents per "minimitzar l'impacte econòmic negatiu" que anticipen per quan puguin tornar a obrir, segons la presidenta de PIMEM Restauració, Eugènia Cusí. "Els locals que tenien obert tot el dia -per exemple- hauran de començar a fer torns i obrir només al migdia o al vespre", diu, perquè s'hauran d'adaptar al volum de negoci que puguin tenir quan es torni a la normalitat.

La petita i mitjana empresa viu la crisi del coronavirus amb "por" i té clar que "només se'n poden salvar els comerciants que tinguin estalvis", mentre que molts altres "moriran pel camí", avisa Raya. Davant aquesta incertesa i preocupació del sector, cal destacar que el Govern balear ha aprovat aquest dilluns una partida de 50 milions d'euros per donar liquiditat a les empreses de menys de 250 treballadors i als autònoms. Aquests doblers arribaran a les petites i mitjanes empreses i als autònoms mitjançant préstecs de la Societat de Garantia Recíproca Isba. Es podran sol·licitar a partir d'aquest dimarts i tenen un interès pràcticament zero.

stats