El tiruril·lo camanegre torna a criar a la platja del Cavallet d'Eivissa després de 70 anys gràcies al confinament
La manca de persones a causa de l'estat d'alarma va afavorir la presència de l'espècie en ple període de reproducció, segons un estudi
PalmaEl tiruril·lo camanegre (Charadrius alexandrinus), com es coneix a Mallorca, o picaplatges camanegre, a les Pitiüses, no havia fet nius a la platja del Cavallet, a Eivissa, des de fa 70 anys. La manca de persones durant el confinament, però, ha afavorit la presència de l'espècie i ha augmentat el nombre d'exemplars a les zones humides on ja n'hi havia, segons un estudi fet pel personal tècnic del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera.
Els testimonis orals que recull l'anàlisi recorden que entre els anys trenta i els anys seixanta les zones del Cavallet i de la platja de Llevant eren indrets on era habitual que els picaplatges hi fessin nius. L'increment de persones durant les següents dècades, però, va fer que aquesta espècie només visitàs aquestes àrees per cercar-hi aliment, segons ha informat aquest dissabte la Conselleria de Medi Ambient i Territori en un comunicat.
Les restriccions de mobilitat a causa de l'estat d'alarma per la pandèmia, que varen coincidir amb el període de cria, varen beneficiar l'espècie. Les aus aquàtiques no varen trobar cap pertorbació humana i varen tornar a pondre ous a l'arena, sempre en llocs oberts on puguessin tenir una gran visibilitat per detectar possibles depredadors.
A final de maig el personal del parc va començar a identificar els nius de picaplatges al Cavallet i a Llevant. En aquest segon cas, el niu que es va localitzar no va tirar endavant, però els cinc trobats a l'altra platja sí que ho feren. Per això, es va decidir adoptar mesures per protegir els nius i garantir el procés d'incubació i eclosió dels ous.
Es va instal·lar senyalització temporal, es van delimitar els llocs on eren els nius i es varen col·locar malles per evitar la depredació dels ous. El 85% dels nius protegits varen tirar endavant gràcies a aquestes mesures, segons la Conselleria.
També es varen localitzar dos nius ocupats a la platja del Codolar i es va detectar un augment significatiu de parelles reproductores a ses Salines d'en Marroig. Si en el darrer cens, de 2018, s'havien comptabilitzat quatre nius, enguany s'han registrat un mínim de deu parelles. De la desena de nius identificats s'han comptabilitzat un total de 19 exemplars joves.
L'estudi Nidificació de Charadrius alexandrinus (picaplatges camanegre), a l'àmbit del Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera: efectes i conseqüències de la declaració de l'estat d'alarma perl covid-19 i mesures de gestió apunta que cal adaptar les mesures de protecció dels nius i minimitzar les molèsties humanes entre la població d'aus en aquestes platges.
En l'anàlisi hi han participat Vicent Forteza, Joan Lluís Colomar, Miquel Ramis, Maria Galludo, Marta Castelló i Núria Valverde -personal tècnic del parc-, juntament amb el consultor ambiental i investigador Francesc Xavier Roig.