Societat 18/09/2024

Pilar Sánchez Llabrés, assassinada i violada per falangistes, proposada com a filla il·lustre de Palma

El setembre de 1936 va ser detinguda i assassinada per un escamot de falangistes que també la violaren i l'arrossegaren amb un cotxe

2 min
Pilar Sánchez Llabrés

PalmaL'associació Memòria de Mallorca ha sol·licitat a l'Ajuntament de Palma aquest dimecres, coincidint amb l'aniversari del seu assassinat, el 18 de setembre de 1936, que declari filla il·lustre de la ciutat Pilar Sánchez Llabrés (Palma, 1903- Sencelles, 18 de setembre de 1936), que fou una destacada militant socialista i feminista que defensava els drets de la classe treballadora de l'època que li va tocar viure. Nascuda a Palma, vivia al barri de la Soledat i treballava com a venedora en el mercat de la plaça Major. Estava casada amb el socialista Miquel Borel i tenia quatre fills.

Segons la biografia facilitada per Memòria de Mallorca, durant la Segona República, Sánchez Llabrés va tenir una alta participació política i participà com a oradora en el míting del 8 de març de 1936 fet a la Casa del Poble de Palma en motiu del Dia internacional de la dona treballadora, juntament amb les també conegudes militants comunistes Aurora Picornell i Antònia Pascual.

Després del cop d'estat del juliol de 1936, s'amagà a la barriada dels Hostalets, al domicili de Joan Real, amic de la família i regidor del Front Popular a l'Ajuntament de Palma. Joan fou detingut i assassinat al cementiri de Porreres. Per trobar a Pilar els colpistes detingueren els seus fills i el seu marit, que va ser torturat i tancat a la presó del castell de Bellver. El setembre de 1936 va ser detinguda i assassinada per un escamot de falangistes que també la violaren i l'arrossegaren amb un cotxe. El seu cos va aparèixer a la finca de Son Palou de Sencelles.

Per recuperar la seva memòria el Govern balear, l'any 2022, va instal·lar al seu barri una llamborda de la memòria tipus Stolpersteine. El 2018 i 2020 es varen excavar diverses fosses a Sencelles per intentar trobar les seves restes, fins ara, però, no ha estat localitzada.

Valors democràtics

Fou una dona que defensà els valors democràtics, els drets laborals i els drets de les dones, un exemple per la ciutat de Palma, destaquen des de l'associació, que pagà amb la seva vida el fet d'haver-se significat i manifestat per aquests principis que són bàsics a un estat de dret, i per això, el feixisme l'assassinà.

Segons incideix Memòria de Mallorca, les institucions públiques tenen l'obligació de reparar en la mesura del possible la memòria de les víctimes de violacions de drets humans i alhora també de reconèixer el mèrit de ciutadans i ciutadanes que han destacat pels seus valors i el seu compromís amb la democràcia. Per tot això sol·liciten a l'Ajuntament de Palma que declari Pilar Sánchez Llabrés filla il·lustre.

stats