PIMEM carrega contra les empreses de l'Íbex-35: "Hem d'eliminar posicions de domini"
La patronal de la petita i mitjana empresa de Mallorca reclama un capitalisme "inclusiu" per competir en "igualtat d'oportunitats"
PalmaEl president de la patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), Jordi Mora, ha carregat aquest dijous contra les empreses de l'Íbex-35, rebutjant que només paguin entre un 7 i un 14% de l'impost de societats (que s'aplica sobre els beneficis), quan les pime abonen un 25%. "Els més petits paguen més que els grans; volem que les empreses competeixin en igualtat d’oportunitats", ha reivindicat, i per aquest motiu ha reclamat una reforma fiscal. "Hem d'anar cap a un capitalisme més inclusiu i eliminar posicions de domini", ha defensat l'empresari durant el debat El futur que volem, organitzat aquest dijous a Palma pel Fòrum de la Societat Civil per a la Reconstrucció de les Illes Balears. L'entitat n'aglutina més d'una vintena, com ara el GOB, CCOO, Palma XXI, la Fundació Marilles i la mateixa Pimeco, entre d'altres.
Mora ha criticat que les empreses de l'Íbex-35 s'oposin "des de fa quatre anys" a establir un règim sancionador més dur contra les companyies que no compleixen la llei de morositat. De fet, ha proposat que les que no paguin puntualment no haurien de beneficiar-se dels fons europeus. El president de PIMEM no ha afluixat i ha criticat les grans empreses elèctriques, fins i tot davant del director general d'Endesa a les Balears, Martí Ribas, que ha assistit al debat. "Són tres o quatre (les elèctriques) que guanyen un milió d'euros diari a costa dels ciutadans i d'apujar el preu d'un bé essencial", ha assenyalat, lamentant que l'increment del preu de la llum "afecta totes les empreses".
El president de PIMEM, a més, ha defensat que cal apostar per un turisme de major qualitat i no atreure més nombre de visitants, perquè el volum "no aporta més valor". "Hem perdut riquesa individual i col·lectiva", ha lamentat, i ha afegit que és necessari potenciar el sector industrial i el primari.
Durant el debat –al qual han assistit gairebé un centenar de persones que han omplert de gom a gom la sala principal de l'Estudi General Lul·lià– el secretari general de CCOO, Pep Lluís García, ha defensat posar en marxa un canvi del model econòmic de les Balears, que sigui menys dependent del turisme. Ho ha plantejat, però, com un procés que s'ha de fer a llarg termini. "Necessitam plans d'ocupació específics per als àmbits on s'hagin de reconvertir places turístiques obsoletes en altres equipaments", ha comentat, però aclarint que els ERTO poden ser una eina útil per als treballadors que temporalment estan sense feina a causa de la reducció de places. Tot això es complementaria amb plans formatius per recol·locar els treballadors.
Per la seva banda, la presidenta de Palma XXI, Lluïsa Dubon, ha reivindicat l'agricultura de proximitat, l'ecològica i la regenerativa. També ha animat els propietaris de grans finques que potenciïn la fórmula de la custòdia del territori perquè la terra en desús sigui cedida gratuïtament a joves que la vulguin explotar agrícolament. "Si es fes a gran escala, capgiraríem la situació de Mallorca", ha dit, i ha afegit que a vegades "cal ser utòpics".
El president del GOB, Amadeu Corbera, ha reclamat que es limiti el creixement del consum energètic per evitar que la necessitat de cobrir-lo afavoreixi la construcció de plaques fotovoltaiques en sòl rústic. També ha insistit que cal apostar per fer instal·lacions energètiques petites i diversificades. "Pensem models alternatius al creixement infinit, perquè els recursos no ho són", ha assenyalat, i ha afegit que "si no canviam ara la frenada serà més intensa".
D'altra banda, l'arquitecta i coordinadora del document del Fòrum que proposa mesures per transfomar l'economia balear, Cristina Llorente, ha afirmat que la xarxa viària de Mallorca entén els municipis com a entitats independents, quan hauria de ser just el contrari. "Hem de pensar l'illa com un únic nucli, com una ciutat-illa", ha dit, argumentant que la "interconnexió" és un fet que s'ha de prendre com a punt de partida a l'hora de dissenyar la mobilitat del futur. Un escenari on caldrà abandonar progressivament el vehicle privat i afavorir amb major intensitat el transport públic.
L'esdeveniment ha estat presentat per la rectora de l'Estudi General, Joana Maria Palou, i el debat ha estat moderat el guia cultural i col·laborador de l’ARA Balears Joan Carles Palos. Tot seguit, la cantautora valldemossina Júlia Colom ha oferit un concert en acústic a la mateixa sala. A l'acte hi han assistit diversos polítics, com ara la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado; el gerent d'Emaya i regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palma, Ramon Perpinyà, i el diputat de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat.